JUMALAN VALTAKUNTA


 • Mikä on Jumalan/taivasten valtakunta?

  Jumalan eli taivasten valtakuntaMutta hän [Jeesus] sanoi heille: “Minun tulee muillekin kaupungeille julistaa Jumalan valtakunnan evankeliumia, sillä sitä varten minä olen lähetetty.” (Luuk. 4:43)

  Tässä kirjoituksessa etsin Raamatusta vastauksi mm. seuraaviin kysymyksiin:

  Mikä se on? Onko se sama kuin ns. tuhatvuotinen valtakunta?

  Missä se on? Taivaassa vai maan päällä? Sisäisesti ihmisessä?

  Ketkä sinne pääsevät? Onko sinne vaikea päästä? Ketkä eivät pääse?

  Milloin Jumalan valtakunta tulee?

  Mikä oli Jeesuksen tärkein tehtävä maan päällä ja miksi valtakirkot ovat sen unohtaneet?

  Ensinnäkin, Jumalan valtakunta ei ole sama kuin tuhatvuotinen valtakunta, jonka kuningas on Kristus ja jota hallitsevat ensimmäisen ylösnousemuksen pyhät Hänen alaisuudessaan. Tämä käy ilmi Luuk. 12:32 Älä pelkää, sinä piskuinen lauma; sillä teidän Isänne on nähnyt hyväksi antaa teille valtakunnan. Jumala antaa valtakunnan [johdon] tälle ns. pienelle joukolle, jonka kooksi ilmoitetaan 144.000. Jumalan valtakuntaan pääsevät vain vanhurskaat, ensimmäiseen ylösnousemukseen pääsevät pyhät.

  Kun em. pieni joukko muodostaa Jumalan valtakunnan johdon Jeesuksen Kristuksen alaisuudessa, niin tuhatvuotisessa valtakunnassa on jopa sellaisia, jotka eivät ole edes kuulleet Jumalasta tai Kristuksesta. Nämäkö täyttäisivät sisäänpääsyehdot?

  Muita valtakunnan asukkaita (’alamaisia’) saattavat olla ns. suureen joukkoon pääsevät. He ovat suuresta ahdingosta pelastuneita, jotka ovat katuneet ja tulleet uskoon. Heistä sanotaan ilmestyskirjassa, että he ovat ”valkaisseet vaatteensa”. Toki valtakunnassa täytyy olla myös alamaisia ja heitä onkin kaikista kansakunnista.

 • Tuhatvuotinen valtakunta

  Moni (niin minäkin aiemmin) kuitenkin uskoo, että Jumalan valtakunta ja tuhatvuotinen valtakunta ovat sama asia. Onhan Kristus Kuningas, jolle kaikki ovat alamaisia niin maan päällä kuin taivaassakin. Kristus ottaa kaikkien maallisten valtakuntien kuninkuuden tullessaan toisen kerran lähitulevaisuudessa. Miksi ei sitten Kristuksen ja pyhien hallitsema valtakunta olisi nimenomaan Jumalan valtakunta, jonka julistaminen oli hänen toimintansa keskeinen sisältö? Raamatussa kuitenkin sanotaan millaiset ihmiset pääsevät Jumalan valtakuntaan.

  Kun Kristus saapuu toisen kerran hallitsemaan koko maata, eivät kaikki kansat suinkaan riemuiten lausu uutta Kuningastaan tervetulleeksi. Psalmi 110 sanookin:
  ”110:1 Daavidin virsi. Herra sanoi minun herralleni: “Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi.” 
  2 Herra ojentaa sinun valtasi valtikan Siionista; hallitse vihollistesi keskellä.”

  Ilm. 2:27 ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, niinkuin saviastiat heidät särjetään – niinkuin minäkin sen vallan Isältäni sain    12:5 Ja hän synnytti poikalapsen, joka on kaitseva kaikkia pakanakansoja rautaisella valtikalla; ja hänen lapsensa temmattiin Jumalan tykö ja hänen valtaistuimensa tykö.

  Sitä, että Jeesus ja pyhät joutuvat Psa 110:2 mukaan hallitsemaan vihollistensa keskellä, on vaikea tulkita. Tarkoittaako se, että ainakin aluksi esiintyy vastarintaa ja Jeesus kuninkaana joutuu hallitsemaan paitsi rautaisella valtikalla, myös että viholliset ympäröivät heitä. Toisaalta, jumalattomat on tuhottu lopunajan suuressa ahdistuksessa ja Herran vihan päivänä ja alamaiset, kuten nk. suuri joukko, ovat pelastuneet uskonsa takia.

  1.Kor. 15:28 Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa. 

  Kristus ja pyhät todellakin joutuvat hallitsemaan kansoja rautaisella valtikalla. Tätä jatkuu kunnes kaikki kansat on alistettu Kristuksen vallan alle. Silloin itse Poikakin alistetaan Isä Jumalan vallan. Näistä jakeista voimme päätellä useammankin asian: Valtakunta, jonka Kristus ottaa hallintaansa, muodostuu eri kansoista, jotka eivät suinkaan kaikki ja heti alistu Hänen valtansa alle. Siksi Hänen ja pyhien on hallittava ”rautaisella valtikalla”. Täydelliseen alistamiseen voi kulua pitkäkin aika, ehkä lähemmäs tuhat vuotta. Tuhatvuotisen valtakunnan päätös on silloin kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, ja itse poikakin palauttaa saamansa käskyvallan Isälle. Tuhannen vuoden kuluttua tapahtuu Saatanan irti päästäminen ja viimeinen suuri sota, jossa saatana ja hänen ihmisapurinsa tuhotaan. Viimeinen tuomio on tämän aikakauden päätös. Uusi Jerusalem laskeutuu maan päälle ja kaikki on tehty uudeksi (Ilm. 21:5).

  Joidenkin mielestä on kuitenkin jotain ristiriitaista Jeesuksen kuvauksessa ylösnousseista (ovat enkelien kaltaisia, eivät mene naimisiin) ja toisaalta Jesajan kuvauksessa elämässä paratiisissa? Jos ei mennä naimisiin, niin ei synny lapsiakaan. Jesaja taas todistaa miten lapsikuolleisuus on voitettu ja pikkulapset voivat leikkiä turvallisesti käärmeiden kanssa. Tuhatvuotisen valtakunnan asukkaat ovat maan päällä olevia ihmisiä, jotka rakentavat maasta pikku hiljaa tuhannen vuoden aikana paratiisin. Ihmiset viettävät ihmisen elämää, tekevät työtä, menevät naimisiin ja lapsia syntyy ja vanhuksia kuolee. Elinikä kuitenkin pitenee ja 100-vuotiaana kuolluttakin surkutellaan nuorena kuolleena (Jes. 65:20). Kuolemaa ei kuitenkaan ole vielä voitettu. Se tapahtuu vasta tuhatvuotiskauden lopussa; viimeisessä tuomiossa hyvän tuomion saavat ”lampaat” saavat samalla (ikuisen) elämän ja pahat kokevat toisen kuoleman, joka on ikuinen hävitys Jumalan yhteydestä.  Se, että ihmiset ovat edelleen kuolevaisia, todistaa myös sen puolesta, että he eivät ole varsinaisesti Jumalan valtakunnassa. Valtakuntaa hallitsevat pyhäthän saivat ylösnousemuksessa ikuisen elämän lahjan, eikä heihin toisella kuolemalla ole valtaa: Ilm. 20:6 Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he tulevat olemaan Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan ne tuhannen vuotta.

  Saatana on sidotaan odottamaan tuhat vuotta siihen saakka kunnes hänet päästetään vapaaksi lyhyeksi ajaksi (Ilm. 20:7). Ihmisillä on siis mahdollisuus kehittyä vanhurskaiksi vapaana Saatanan juonista ja saada itselleen ikuinen elämä.

 • Ensimmäisen ylösnousemuksen pyhät.

  He ovat Jeesuksen sanoin kuin enkeleitä, mutta eivät ole enkeleitä. He ovat henkiruumiissa, eivät mene naimisiin eivätkä saa lapsia kuten tavalliset 1000-vuotisen valtakunnan asukkaat. Pyhät hallitsevat maata tai ovat sen kuninkaita ja pappeja. Toiseksi, seuraavakin sitaatti saattaisi puoltaa käsitystä siitä, että Jumalan valtakunnassa ollaan henkiruumiissa: Room. 14:17: ” sillä ei Jumalan valtakunta ole syömistä ja juomista, vaan vanhurskautta ja rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä.” 1. Kor.6:13 : Ruoka on vatsaa ja vatsa ruokaa varten, ja Jumala on tekevä molemmat tarpeettomiksi. Henkiruumiissa olevathan eivät ruokaa tarvitse! Jumalan valtakunta alkaa varsinaisesti vasta tuhatvuotisen valtakunnan ja viimeisen tuomion täytäntöönpanon jälkeen.

  Jumalan valtakunta on siis Jeesuksen johtama hallitus, jonka jäseninä on joukko ensimmäisen ylösnousemuksen saaneita Pyhiä. ”Sen sanon, veljet, ettei liha ja veri voi saada omakseen Jumalan valtakuntaa ja ettei katoava voi saada omakseen katoamattomuutta” (1.Kor.15:50). Ihmisen on synnyttävä uudestaan nähdäkseen Jumalan valtakunnan ja päästäkseen sinne. Joh. 3:3 puolestaan sanoo: Jeesus vastasi hänelle: “Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa.”

  Ilm.5:9-10 ja he veisasivat uutta virttä, sanoen: “Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinä olet tullut teurastetuksi ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista 10. ja tehnyt heidät meidän Jumalallemme kuningaskunnaksi ja papeiksi, ja he tulevat hallitsemaan maan päällä”. Maan päällä vaiko maata? Prepositio epi käännetään yleisesti päällä (kuten valtaistuimella, ἐπὶ θρόνου epi thronou), mutta jotkut raamatunkäännökset kääntävät tämän kohdan ’over earth’ eikä ’upon earth’.

  1.Kor. 15:27 Sillä: “kaikki hän on alistanut hänen jalkojensa alle.” Mutta kun hän sanoo: “kaikki on alistettu”, niin ei tietenkään ole alistettu se, joka on alistanut kaiken hänen allensa.
  28 Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa. – 1000-vuotista valtakuntaa voisin siis luonnehtia maan päällä olevaksi ponnahduslaudaksi varsinaiseen Jumalan valtakuntaan, joka alkaa 1000-vuotisen valtakunnan jälkeen kun Saatana on lopullisesti tuhottu, tuomion ylösnousemuksessa arvottomat on saatettu tuomion saatuaan ikuisesti pois Jumalan yhteydestä ja pelastuksen saaneet ovat saaneet ikuisen elämän lahjan. Jeesus on lopuksi luovuttanut vallan takaisin Jumalalle (1.Kor.15:27-28). Em. Korinttolaiskirjeen jakeista käy ilmi, että tuhatvuotinen valtakunta on Kristuksen hallitsema valtakunta tuhannen vuoden ajan. Sen jälkeen alkaa varsinainen Jumalan valtakunta.

  Ennen kuin ihmiskunta pääsee näin pitkälle, on kuolevaisten ihmisten elettävä Jumalan valtakunnan ’esiasteessa,’ Kristuksen johtamassa rauhan valtakunnassa ja pyrittävä osoittamaan arvollisuutensa Jumalan valtakuntaan ja ikuiseen elämään.

  Kun ensimmäinen ylösnousemus on tapahtunut Kristuksen toisen tulemisen yhteydessä ja valtakunta perustettu, Saatana joukkoineen on sidottu tuhanneksi vuodeksi. Tuhatvuotinen valtakunta, rauhan valtakunta on alkanut. Sodissa ja melskeissä on tuhoutunut suuri määrä ihmisiä, mutta pieni osa on jäänyt jäljellekin maan päälle. Jesaja 24:1 sanoo: ”Herra hävittää maan ja autioittaa sen…6. siksi maan asukkaat käyvät vähiin, vain muutama harva jää jäljelle ihmisen suvusta.      13. Näin käy maailman kansoille: niistä jää jäljelle sen verran kuin jää oliiveja puuhin, jota sadonkorjaaja ravistelee… 14. Jäljelle jääneet aloittavat ylistyksen, he iloitsevat ääneen Herran suuruudesta”.

  Jes. 24:5 Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton.  6 Sentähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät; sentähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat, ja vähän jää ihmisiä jäljelle.

  Sillä lopun, äkkilopun, Hän tekee kaikista maan asukkaista (Sefanja 1:18).

  Lohduton tulevaisuudenkuva lavean tien kulkijoille! ”Maan asukkaat kuumuudesta korventuvat” voisi hyvinkin viitata ydinpommin aiheuttamaan tuhoon. Tätä ajatusta tukee vielä se, että Sefanja sanoo Herran tekevän maan asukkaista ”äkkilopun”. Millä muulla tavalla voisi äkkiloppu tulla kuin ydinaseen kaltaisella massatuhovälineellä.

 • Jumalan näkymätön valtakunta

  Jumalan valtakunnan tulemisesta sanotaan Luukkaan evankeliumissa 17:20:  

  ”Ja kun fariseukset kysyivät häneltä, milloin jumalan valtakunta oli tuleva, vastasi hän heille ja sanoi: “ei Jumalan valtakunta tule nähtävällä tavalla, 21 eikä voida sanoa: ‘katso, täällä se on’, tahi: ‘tuolla’; sillä katso, Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä.”  (KR 38).  tai …teidän keskellänne (KR 92).

  Joh. 3:3 sanoo: Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: “Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa.” KJV 1789: Verily, verily, I say unto thee, Except a man be born again, he cannot see the kingdom of God.

  ἀπεκρίθη   Ἰησοῦς καὶ εἶπεν αὐτῷ Ἀμὴν ἀμὴν λέγω σοι ἐὰν

  μή τις γεννηθῇ ἄνωθεν οὐ δύναται ἰδεῖν  τὴν  βασιλείαν τοῦ

  ἰδεῖν  1492 nähdä, aoristi muoto

  eídō (oida) – properly, to see with physical eyes, as it naturally bridges to the metaphorical sense: perceiving (“mentally seeing“).

  eídō (“seeing that becomes knowing“) then is a gateway to grasp spiritual truth (reality) from a physical plane. 1492 (eídō) then is physical seeing (sight) which should be the constant bridge to mental and spiritual seeing (comprehension).

  Jos ihminen ei ole uudestisyntynyt, hän ei voi Raamatun sanan mukaan nähdä Jumalan valtakuntaa. Tämä johtaa siihen päätelmään, että Jumalan valtakunnan johtajat, jotka ovat henkiruumiissa, ovat muille tuhatvuotisen valtakunnan asukkaille näkymättömiä. Elleivät he sitten halua näkyä. ”He ovat kuin enkelit” eli henkiä ja meille enkelit ovat yleensä näkymättömiä. Sanoin yleensä. Hebrealaiskirjeestä voimme lukea kuinka enkelit (näkyvässä hahmossa), ovat saattaneet olla vierainamme: Heb. 13:2 Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan.

  Johannes jatkaa Jeesuksen kuvausta:

  3:6 Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä hengestä on syntynyt, on henki.  7 älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä  8 tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on hengestä syntynyt.”

  Tuulta ei voi nähdä. Jeesus sanoo, että samoin on jokaisen Hengestä syntyneen! Jos kaikki Jumalan valtakunnan jäsenet, jotka kaikki ovat Hengestä syntyneitä, ovat tuulen kaltaisia näkymättömiä, niin onko itse Jumalan valtakuntakin (sen koko hallitus) näkymätön? Valtakunnan asukkaat, siis ne harvat, jotka ovat jääneet henkiin suuresta ahdistuksesta ja Herran päivän tuhosta, ovat lihaa ja verta olevia ihmisiä. Monet heistä henkiin jääneistä eivät ole kuulleetkaan Jeesuksesta eli he eivät voi olla Jumalan valtakunnan jäseniä. Heistäkin voi tulla sellaisia viimeisellä tuomiolla tuhatvuotisen valtakunnan lopussa.

  Miten valtakunnan hallinto ja yhteys siihen voisi toimia jos valtakunnan hallinto on näkymätön? Jesaja kertoo kuinka uskovien yhteys Jumalaan toimii reaaliaikaisesti! Jes. 65:24 Ennenkuin he huutavat, minä vastaan, heidän vielä puhuessaan minä kuulen (KR 38). KR 92 lupaa vielä enemmän: Jo ennen kuin he kutsuvat, minä vastaan, kun he vielä esittävät pyyntöään, minä jo toteutan sen. Mat. 6:8 lausuu: Sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan.

  Jeesuksen itsensä tuleminen on Raamatun mukaan hyvinkin kaikkialle näkyvä tapahtuma. Tuntuu odottamattomalta jos hänen valtakuntansa ei tulisi samalla tavalla näkyvästi. Pohdiskelen valtakuntaa vielä pelastusta koskevassa kirjoituksessa.

 • Millainen on Kristuksen toinen tuleminen?

  Vaikka Jeesus on Jumalan valtakunnan hallitsija ja itse valtakunnan tulemisesta sanotaan, ettei se tule nähtävällä tavalla, itse Kristuksen tulemisesta Raamattu kertoo toisin:

  Luuk. 17:24 ”Sillä niinkuin salaman leimaus loistaa taivaan äärestä taivaan ääreen, niin on ihmisen poika päivänänsä oleva. 25 Mutta sitä ennen pitää hänen kärsimän paljon ja joutuman tämän sukupolven hyljittäväksi. 26 Ja niinkuin kävi Nooan päivinä, niin käy myöskin ihmisen pojan päivinä: 27 He söivät, joivat, naivat ja menivät miehelle, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin; ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki. 28 Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä: he söivät, joivat, ostivat, myivät, istuttivat ja rakensivat, 29 Mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki, 30 Samoin käy sinä päivänä, jona ihmisen poika ilmestyy”. 

  Jes. 66:15 Sillä katso, Herra tulee tulessa, ja hänen vaununsa ovat kuin myrskytuuli; ja hän antaa vihansa purkautua hehkussa ja nuhtelunsa tulenliekeissä. 16 Herra käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan; ja Herran surmaamia on oleva paljon. 

   Edellä olevat jakeet kertovat suuresta tuhosta, joka kohtaa ihmiskuntaa Jeesuksen paluun aikana, Jumalan vihan päivänä. Näiden tuhon päivien aikana tapahtuu ensimmäinen ylösnousemus; Jeesukseen Kristukseen uskovat kokevat muodonmuutoksen, jonka yhteydessä heidät otetaan pois:

  Luuk. 17:34: Minä sanon teille: sinä yönä on kaksi miestä yhdellä vuoteella; toinen korjataan talteen, ja toinen jätetään. 35 Kaksi naista jauhaa yhdessä; toinen korjataan talteen, mutta toinen jätetään.” 

  Ensimmäisessä ylösnousemuksessa Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ja yhdessä elävien ylösnousemukseen osallisten kanssa nousevat pilviin (ns. ylöstempaus), Kristusta vastaan.

  Ilm.1:7 ”Katso, hän tulee pilvissä, ja kaikki silmät saavat nähdä hänet, niidenkin, jotka hänet lävistivät, ja kaikki maan sukukunnat vaikeroitsevat hänen tullessansa. totisesti, amen.  Sak. 12:1 ”Ennustus, Herran sana Israelista”…   Sak. 12:10: ”Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista, murehtivat häntä katkerasti, niinkuin murehditaan katkerasti esikoista.”

  Kristuksen tulon ihmiset tajuavat, eivät kuitenkaan kaikki. Kestää pitkän aikaa ennen kuin Jumalan valtakunnan tuhatvuotisjakson aikana ihmiskunta saavuttaa samanlaisen onnen olotilan kuin alussa paratiisissa. Jeesus luovuttaakin valtakunnan Isälle kun kaikki on alistettu hänen valtansa alle eli tuhannen vuoden jakson päättyessä. Ennen kuin näin on tapahtunut, osa ihmisistä vastustaa Jumalan hallintoa. Sen voin päätellä siitä, että Raamatun mukaan hallinto käyttää rautaista valtikkaa vastustuksen murskaamiseksi. Tai jakeesta 1.Kor. 15:25 Sillä hänen pitää hallitseman “siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle.

  Muutoksia yhteiskunnassa varmastikin tapahtuu, mutta ulospäin uuden hallinnon voimaantuleminen ja Valtakunnan perustaminen ei tapahdu suurin näkyvin juhlamenoin, torvisoiton ja paraatien myötä. Ihmisten tulee tuntea valtakunta sydämessään. Ei siis lueta lehdistä, että nyt se ja se maa on saatu liitetyksi Valtakuntaan.

  Jos siis Jumalan valtakunta ei tule maan päälle näkyvällä tavalla, se voisi johtua siitä, että Jumalan valtakunnan hallinto olisi taivaassa. Itse Kristuksen tulo on kuitenkin kaikille näkyvä tapahtuma. Voidaan kysyä, kuinka on mahdollista hallita ihmiskuntaa jos hallitsijat (”pieni joukko”, Pyhät) on taivaassa näkymättömissä ihmisiltä? Eräässä apokryfikirjassa (Tobitin kirja ) kerrotaan enkeli Rafaelista, joka oli pitkän aikaa maan päällä eikä kukaan havainnut hänessä mitään outoa tai yliluonnollista ennen kuin hän itse kertoi olevansa Jumalan enkeli. ”Minä olen Rafael, yksi niistä seitsemästä enkelistä, jotka ovat Herran lähellä ja joiden on lupa tulla hänen kirkkautensa eteen.” … Kiittäkää te Herraa täällä maan päällä, antakaa kaikesta kunnia Jumalalle. Minä nousen hänen luokseen, joka minut lähetti.

  Jeesus sanoi: Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko Minä teille [apostoleille], että minä menen valmistamaan teille sijaa. Ja vaikka Minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen Minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä Minä olen. Ja mihin Minä menen, sinne te tien tiedätte” (Joh. 14:1–4). Jeesus sanoi, että Hän tulee hakemaan omansa luokseen. Niin tiesivät apostolit kuin mekin tiedämme, missä Jeesus on; Taivaassa Isän tykönä.  Edellä olevien jakeiden perusteella näyttää siltä Raamatun kirjoituksien mukaan, että apostolien ja valtakunnan hallinnon sijainti on taivaassa eikä maan päällä.” Tätä kohtaa voidaan tulkita myös toisin. Jeesus lupaa tulla takaisin, se on selvää. Otan teidät tyköni voi tarkoittaa kahta asiaa: Jeesus lupaa ottaa heidät sinne mihin hän on mennyt eli taivaaseen tai sitten: Jeesus ottaa heidät tyköönsä ylösnousemuksessa maan päälle mihin hän on tullut takaisin. Joka tapauksessa on varmaa, että Jeesus ja hänen apostolinsa tulevat olemaan yhdessä. – Kysymys taivaasta tai maan päällä täytyy ratkaista muiden Raamatunkohtien perusteella.

  Jo Mooseksen kirjassa kerrotaan langenneista enkeleistä, jotka luvatta ottivat lihallisen olomuodon ja jotka ottivat ihmisten tyttäriä puolisoikseen ja saivat lapsiakin heidän kanssaan. kun Jumalan pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia; … (1.Moos. 6.luku). Ehkäpä hallitsijat, jotka toimivat kuninkaina ja pappeina henkiruumiissa, tekevät samoin, mutta luvallisesti esiintyvät lihallisessa ruumiissa. Heillä voisi siis olla pääsy taivaaseen, mutta he kuitenkin voisivat hallita maata ikään kuin olisivat ruumiillisessa olomuodossa.

  Jotkut uskovat, että Jeesus on jo vuonna 1914 ottanut vallan ja hallitsee taivaasta käsin ja saatana on heitetty maan päälle. Jeesuksen hallitsemisesta on vaikea havaita merkkejä, niin jumalaton meno on täällä maan päällä. Saatana sanoi erämaassa Jeesukselle, että maa on annettu hänen hallittavakseen. Toki Jeesus Kristus on korotettu ylösnousemuksensa jälkeen kaikkia, niin maan päällä kuin taivaassakin olevien yläpuolelle ja näin hän on Kuninkaana taivaassa. Maan päällä ei voi olla kahta suvereenia hallitsijaa, mutta tällä hetkellä vielä se on saatana. Tuntuisi oikealta uskoa, että Valtakunnan hallinnon alkaminen maan päällä olisi selvä ja kertakaikkinen tapahtuma, joka liittyisi Jeesuksen toiseen tulemiseen eikä vain hänen näkymättömään läsnäoloonsa, parousiaan.  Jälleen on kuitenkin muistettava mitä Raamatussa sanottiin valtakunnan tulemisesta; se ei tule näkyvällä tavalla. Eräät uskovat, että tulemukseksi käännetty sana parousia merkitsee tässä kohdin ’läsnäoloa’, siis että Kristus ei olisi ainoastaan palannut, vaan jo tosiasiassa hallitsee maata. Maan hallitseminen tapahtuu taivaasta käsin ja kulminoituu Jumalan vihan päivänä tapahtuvaan vihollisten tuhoon.  He viittaavat Ps. 110:2, jossa Jumala sanoo Kristukselle: Herra ojentaa sinun valtasi valtikan Siionista; hallitse vihollistesi keskellä.

  Kristuksen toinen tuleminen edeltää myös toimintaa saatanalta. Hän saa aikaan suuria ihmetekoja ja monet lankeavat niitä uskomaan, vieläpä valitutkin. Toisaalta Jeesus lupasi, että uskovat tulevat tekemään suuria ihmetekoja, jopa suurempia kuin hän itse teki aikanaan. Raamatun mukaan kukaan muu kuin Isä Jumala ei tiedä tarkkaa hetkeä, mutta joka tapauksessa elämme viimeisiä aikoja ennen suurta ahdistusta ja Herran päivää. Jokainen voi tutkailla ajan merkkejä ja olla valmiina.

 • Jesaja puhuu tuhatvuotisesta valtakunnasta

  Jes. 66:ssa kerrotaan kuinka valtakunnan perustamisen jälkeen lähetetään opettajia vieraille maille. Opetettavat ovat siis pakanoita, vailla tietoa ja uskoa. Kun siis maailmassa tulee olemaan ainakin aluksi sekä vanhurskaita että pakanoita, on valtakunta ymmärrettävä niin, että osa ihmisistä on vielä ”maailmallisia” eikä vanhurskaita uskovia. Vanhurskaathan saivat ensimmäisen ylösnousemuksen ja sen mukana ikuisen elämän ja hallitsevat yhdessä Kristuksen kanssa.

  66:19 Ja minä teen tunnusteon heidän keskellänsä ja lähetän pakoonpäässeitä heidän joukostansa pakanain tykö Tarsiiseen, Puuliin ja Luudiin, jousenjännittäjäin tykö, Tuubaliin ja Jaavaniin, kaukaisiin merensaariin, jotka eivät ole kuulleet minusta kerrottavan eivätkä nähneet minun kunniaani, ja he ilmoittavat minun kunniani pakanain keskuudessa. Mal. 1:11 … Sillä minun nimeni on oleva suuri pakanain seassa, sanoo Herra Sebaot.

  21 Ja minä otan myös näitä vastatulleita palvelemaan pappeina ja leeviläisinä, sanoo Herra.

  Jes. 65:19 Minä iloitsen Jerusalemista ja riemuitsen kansastani; eikä siellä enää kuulla itkun ääntä eikä valituksen ääntä. 20 Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen.  21 He rakentavat taloja ja asuvat niissä, he istuttavat viinitarhoja ja syövät niiden hedelmät;  22 he eivät rakenna muitten asua, eivät istuta muitten syödä; sillä niinkuin puitten päivät ovat, niin ovat elinpäivät minun kansassani. Minun valittuni kuluttavat itse kättensä työn.  23 He eivät tee työtä turhaan eivätkä lapsia synnytä äkkikuoleman omiksi, sillä he ovat Herran siunattujen siemen, ja heidän vesansa ovat heidän tykönänsä. 24 Ennenkuin he huutavat, minä vastaan, heidän vielä puhuessaan minä kuulen. 25 Susi ja lammas käyvät yhdessä laitumella, ja leijona syö rehua niinkuin raavas, ja käärmeen ruokana on maan tomu; ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sanoo Herra.

  Kuolemaa ei kuitenkin ole vielä poistettu. Ihmisten elinikä on toki pidentynyt ja 100-vuotias on nuori kuollessaan, imeväiset eivät kuole. Kuolema poistetaan viimeisenä eli vasta 1000-vuotisen valtakunnan lopussa kun saatana on tuhottu. 1000-vuotisen valtakunnan jälkeen tulee todellinen Jumalan valtakunta kun Jeesus on luovuttanut vallan takaisin Isälle.

  Jumalan valtakunta on ikuinen valtakunta, joka ei tuhoudu koskaan. Jeesuksen ja pyhien johtama rauhan valtakunta kestää tuhat vuotta.

 • Pelastuminen Jumalan valtakuntaan

  Jumalan valtakunnan vastaanottaminen.               

  Mark. 10:14 Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: “Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta. 15 Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle.”

  Saman toteaa Matteus, mutta vieläkin painokkaammin:

  Mat. 18:3 ja sanoi: “Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan. 4 Sentähden, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, se on suurin taivasten valtakunnassa.

  Lapsi uskoo vanhempiaan kyseenalaistamatta mitä hänelle kerrotaan. Aikuiset taas ovat epäileväisempiä ja vaativat todisteita. Sitä tässä minun ymmärtääkseni tarkoitetaan: puhdasta uskoa Jumalan sanaan, vaikka itse ei olekaan ollut ihmeitä toistamassa.

  Joh. 5:24 Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka kuulee minun sanani ja uskoo häneen, joka on minut lähettänyt, sillä on iankaikkinen elämä, eikä hän joudu tuomittavaksi, vaan on siirtynyt kuolemasta elämään. Johannes tarkoittanee sitä, että uskoessaan ihminen saa varman lupauksen ikuisesta elämästä. Kaikki joutuvat tuomiolle, mutta uskova ihminen voi olla varma tuomiostaan.

  Heb. 11:1 Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. 2. Kor. 5:7 sillä me vaellamme uskossa emmekä näkemisessä.

  Jaak. 4:6 Mutta hän antaa sitä suuremman armon. Sentähden sanotaan: “Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon.”
  Jeesus kulki eri puolilla maata julistaen Jumalan valtakuntaa. Ei hän julistanut itseään, vaan tulevaa valtakuntaa. Luuk. 4:43 Mutta hän sanoi heille: “Minun tulee muillekin kaupungeille julistaa Jumalan valtakunnan evankeliumia, sillä sitä varten minä olen lähetetty.” 

  Mat. 6:31 Älkää siis murehtiko sanoen: ‘Mitä me syömme?’ tahi: ‘Mitä me juomme?’ tahi: ‘Millä me itsemme vaatetamme?’  32 Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan.  33 Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. 

  1.Kor.15:50 Mutta tämän minä sanon, veljet, ettei liha ja veri voi periä Jumalan valtakuntaa, eikä katoavaisuus peri katoamattomuutta.

  15:51 Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme kaikki kuolemaan nuku, mutta kaikki me muutumme,  52 yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme.  53 Sillä tämän katoavaisen pitää pukeutuman katoamattomuuteen, ja tämän kuolevaisen pitää pukeutuman kuolemattomuuteen.  54 Mutta kun tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen, silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: “Kuolema on nielty ja voitto saatu.”

  Joh. 3:3 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: “Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa.”
  4 Nikodeemus sanoi hänelle: “Kuinka voi ihminen vanhana syntyä? Eihän hän voi jälleen mennä äitinsä kohtuun ja syntyä?” 5 Jeesus vastasi: “Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.  6 Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki.

  1.Tes. 4:13 Mutta me emme tahdo pitää teitä, veljet, tietämättöminä siitä, kuinka poisnukkuneiden on, ettette murehtisi niinkuin muut, joilla ei toivoa ole. 4:16 Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;  17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.

  Joh. 14:3 Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen. – Jeesus meni taivaaseen, mutta sanoi tulevansa takaisin maan päälle. Miten näin ollen olisi mahdollista, että ylösnousseet nousisivat taivaaseen ja Jeesus jäisi maan päälle?

  Jeesuksen kanssa ristiinnaulittiin kaksi tavallista rikollista. Toinen näistä sanoi Jeesukselle: Luuk. 23:42 “Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.Varas oli varmaankin kuullut Jeesuksen saarnaavan Jumalan (taivasten) valtakunnasta, ja ymmärsi sen tulevan myöhemmin eikä suinkaan ’tänään’. Siksi hän pyysikin Jeesusta muistamaan hänet kun valtakunta tulee aikanaan.  Hänkin siis odotti valtakunnan tulevan maan päälle, eikä anonut päästä mukaan taivaaseen. ’Tänään’ ei Jeesus mennyt mihinkään paratiisiin, vaan tuonelaan. ’Tänään’ ei varkaalla ollut mitään mahdollisuutta päästä paratiisiin.

  Yleisesti hyväksytty käännös Luuk. 23:43 Niin Jeesus sanoi hänelle: Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa. … on mielestäni väärin. Oikea käännös on tämä: Totisesti minä sanon sinulle tänä päivänä, sinun pitää oleman …  Näin kääntää esim. UM. Syynä voi olla se, että alkuperäisen kirjoituksen aikana ei käytetty pilkkuja tai muita välimerkkejä ja myöhempiin käännöksiin on pilkku laitettu tässä kohdin taivasuskomuksen kannalta sopivaan, mutta väärään paikkaan. NENT kääntää perinteisesti: 43 And he said to him, Amen I say unto thee, Today shalt thou be with me in :Paradise. Jälleen kerran voidaan kysyä, mistä NENT:n kääntäjä Panin on saanut tiedon, että pilkku tulee sanan Today eteen? Ymmärtääkseni käännöksen numerollisuuteen eivät pilkut voi vaikuttaa, joten olisi ollut oikeampaa jättää vaikka pilkku pois kuin tehdä väärä käännösvalinta. Toisaalta on ymmärrettävä, että tuohon aikaan oli äärimmäisen vaikea esittää valtavirrasta poikkeavaa käännöstä.

 • Ketkä pääsevät Jumalan/Taivasten Valtakuntaan?

  Mat. 7:21 “Ei jokainen, joka sanoo minulle: ‘Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.Jumalan valtakuntaan ei edellä olevan mukaan suinkaan kaikki pääse; vain ne jotka tekevät Jumalan tahdon mukaisesti.

  Valtakuntaan pääsyn vaikeudesta itse Jeesus lausui Matt.19:

  23 Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: “Totisesti minä sanon teille: rikkaan on vaikea päästä taivasten valtakuntaan.

  24 Ja vielä minä sanon teille: helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.”

   Mat. 7:14 mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.

  Myös Pietari totesi saman vaikeuden sanoessaan: Jos hurskas pelastuu vaivoin, miten käykään jumalattoman ja syntisen! (1. Piet. 4:18)

  Matt.5:20: Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan. Tässäkin viitataan siihen, että Valtakuntaan pääsyllä on edellytyksensä.

   

  Ketkä pääsevät Jumalan valtakuntaan? Onko sinne pääsy helppoa vaiko vaikeaa? Jos sinne pääsy on vaikeaa, ei valtakunnassa pitäisi olla pakanoita, ainoastaan vanhurskaita uskovia. Jos siellä on muitakin kuin vanhurskaita eli ensimmäisen ylösnousemuksen pyhiä, ei se ilmeisestikään ole lopullinen Jumalan valtakunta. Lähinnä em. pohdiskelu koskee ns. tuhatvuotista valtakuntaa ja erityisesti sen alkuvaiheita. Raamatussahan kerrotaan miten Jumalan sanaa levitetään kaukaisiin maihin. Jesaja lausuu:

  Jes. 66:16 Herra käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan; ja Herran surmaamia on oleva paljon.

  18 Aika tulee, että minä kokoan kaikki kansat ja kielet, ja he tulevat ja näkevät minun kunniani.

  19 Ja minä teen tunnusteon heidän keskellänsä ja lähetän pakoonpäässeitä heidän joukostansa pakanain tykö Tarsiiseen, Puuliin ja Luudiin, jousenjännittäjäin tykö, Tuubaliin ja Jaavaniin, kaukaisiin merensaariin, jotka eivät ole kuulleet minusta kerrottavan eivätkä nähneet minun kunniaani, ja he ilmoittavat minun kunniani pakanain keskuudessa.

  Jumalan vihan päivänä suuri osa ihmiskunnasta saa surmansa. Osa, eli ’pakoonpäässeet’, kuitenkin säilyvät hengissä maan päällä. Ovatko nämä jo valtakunnassa? Toisaalta, kun Kristus on tullut hallitsemaan yhdessä pyhien kanssa, on ilman muuta kyse valtakunnan hallitsemisesta, joskus jopa ’rautaisella valtikalla’.  Osa valtakunnan alamaisista saattaa hyvinkin olla niitä Jumalan vihan päivästä eloon jääneitä. Näin voin myös päätellä sen, että käsitteenä ’Jumalan valtakunta’ ei voi tarkoittaa pelkästään taivaallista hallintoa, vaikka onkin selvää, että valtakunnalla on sitä hallitseva johto. Tuhatvuotisessa valtakunnassa on alussa ihmisiä, jotka eivät ole edes kuulleet Kristuksesta ja valtakunnasta, mutta vähitellen evankeliumi saatetaan kaikkien tietoon.

  1.Kor. 15:50 Mutta tämän minä sanon, veljet, ettei liha ja veri voi periä Jumalan valtakuntaa, eikä katoavaisuus peri katoamattomuutta.

  Toistan: ruumiillisessa olomuodossa olevat ihmiset eivät voi saada omakseen Jumalan valtakuntaa.

  Joh. 3:3 puolestaan sanoo: Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: “Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa.” 4 Nikodemos kysyi: “miten joku voisi vanhana syntyä? miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?” 5 Jeesus vastasi: “Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. 

  Liha ja veri ei siis voi periä Jumalan valtakuntaa. Tuhatvuotiseen valtakuntaan jäävät ne, jotka säilyvät hengissä Jumalan vihan päivän tuhosta. Näitä ihmisiä on kuitenkin vähän verrattuna maailman suureen 7 miljardin väestöön tällä hetkellä. Suurin osa ihmiskunnasta on tuhoutunut.

  Pitää olla uudestisyntynyt. Uudestisyntyneitä ovat ne jotka ovat osallisia ensimmäisessä ylösnousemuksessa; ylösnousevat Kristuksessa kuolleet ja ne elävät, jotka katsotaan arvollisiksi (muuttuvat yhdessä silmänräpäyksessä henkipersooniksi ).

  Jeesus Kristus on kuolleista syntyneiden (firstborn from the dead) esikoinen kuten Ilm. 1:5 sanoo: Ja Jeesukselta Kristukselta, uskolliselta todistajalta, häneltä, joka on kuolleitten esikoinen ja maan kuningasten hallitsija!

  Esikoisen jälkeen tulee toisia Jumalan poikia (tai Jumalan lapsia); ensimmäisen ylösnousemuksen pyhät, sekä ns. suuri joukko ja vielä käännynnäiset tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Raamattu sanoo, ettei liha ja veri voi periä (tarkoittaa pääsyä) Jumalan valtakuntaa. Jeesuksesta tiedämme, että hän oli paitsi henkiruumiissa, niin myös lihallisessa ruumiissa. Hän saattoi ilmestyä yhtäkkiä kuten hän esimerkiksi ilmaantui apostolien luokse ja hän antoi apostolien koettaa käsiensä haavoja. Mark. 16:12 Ja sen jälkeen hän toisenmuotoisena ilmestyi kahdelle heistä, heidän kävellessään, matkalla maakylään. Luuk. 24:36 Mutta heidän tätä puhuessaan Jeesus itse seisoi heidän keskellään ja sanoi heille: “Rauha teille!” Joh.20:26 …Niin Jeesus tuli, ovien ollessa lukittuina, ja seisoi heidän keskellään ja sanoi: “Rauha teille!” 20:27 Sitten hän sanoi Tuomaalle: “Ojenna sormesi tänne ja katso minun käsiäni, ja ojenna kätesi ja pistä se minun kylkeeni, äläkä ole epäuskoinen, vaan uskovainen.”

  Kun Raamattu kertoo, että ylösnousseet ovat Jeesuksen kaltaisia, on ilmeistä, että ylösnousseet valtakunnassa voivat olla molemmissa ruumiin olomuodoissa. Ihminen tulee ylösnousemuksessa enkeleiden kaltaisiksi hengiksi.

  Mitä siis tarkoittaa syntyminen ‘vedestä ja Hengestä? Monet ovat sitä mieltä, että vedestä syntyminen tarkoittaa kastetta, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että ’vedestä’ tarkoittaa ensimmäistä ihmisen luonnollista syntymää. Uudesti syntyminen on Raamatun sanassa kuitenkin merkittävä tapahtuma, kun taas ihmisen luonnollinen syntymä äidin kohdusta –vaikkakin ’vedestä’, tapahtuu jokaisen ihmisen kohdalla, niin syntisen pakanan kuin Jumalan lapseksi haluavan uskovankin kohdalla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Jeesus tarkoitti tällä lausumallaan Jumalan sanaa. Jumalan sana on elämän vesi, jota Kristus tarjoaa ilmaiseksi. Joh. 4:14 mutta joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan, se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan, tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään.”  1.Piet. 3:21 sanoo kasteen merkityksestä ja tarkoituksesta: Tämän vertauskuvan mukaan vesi nyt teidätkin pelastaa, kasteena – joka ei ole lihan saastan poistamista vaan, hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta – Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kautta. Kaste ei sellaisenaan pelasta. Pelastus tulee uskosta Jumalan sanaan, elämän veteen. 

  Vaikka ihminen uskon saatuaan syntyy ikään kuin henkisesti uudelleen, lopullinen hengessä syntyminen tapahtuu ylösnousemuksessa. Kristuksen uskossa kuolleet ja Jeesuksen toisen tulemisen aikaan elävät kokevat muuttumisen yhdessä silmänräpäyksessä ja molemmat joukot siis syntyvät hengessä. He syntyvät henkiruumiissa; sanotaanhan Raamatussa, että ”Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä hengestä on syntynyt, on henki(Joh. 3:6.)

  Raamatussa annetaan selvästi ymmärtää, että Jumalan valtakuntaan ei ole itsestään selvää pääsyä; Mat. 7:21 “Ei jokainen, joka sanoo minulle: ‘Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.”

  Tai lausuma siitä miten vaikea on rikkaan päästä taivasten valtakuntaan. Voidaan mielestäni perustellusti kysyä, miten tällä hetkellä kuolleena olevat (ensimmäiseen ylösnousemukseen arvottomat) voisivat nousta kuolleista ja siirtyä Jumalan valtakuntaan täyttämättä em. ehtoa Jumalan tahdon täyttämisestä? Raamatun mukaan Jumala ei toimi niin, että kaikki ymmärtäisivät hänen sanansa ja toimisivat Hänen tahtonsa mukaisesti. Tämä käy ilmi Raamatun kohdasta 2. Kor. 4:3 ”Jos meidän julistamamme evankeliumi on peitossa, se on peitossa niiltä, jotka joutuvat kadotukseen.”  Siis ovat joutuneet kadotukseen jo ennen ylösnousemusta ja ”uutta mahdollisuutta”.

  Lopun aikana, 2.Tes:2:11 sanoo jopa, että Jumala lähettää rajun eksytyksen jotta he uskoisivat valheeseen, 12 ja niin saavat tuomionsa kaikki ne, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat valinneet vääryyden. ’Jotka eivät ole uskoneet totuuteen’ tarkoittaa niitä, usein kristittyjä, kristillisen kirkon jäseniä, jotka ovat kuulleet evankeliumin, mutta eivät ole sitä uskoneet. Keväällä 2015 tehdyn kyselyn mukaan Raamatun ilmoittamaan Jumalaan uskoi vain pieni osa tutkimukseen osallistuneista. Tässä toteutuu se Raamatun ennustus, jonka mukaan viimeisinä aikoina ihmiset haluavat kuunnella opettajia, joiden opetus ”kutkuttaa heidän korviaan” (UM). Ihmiset haluavat kuulla sellaista opettajaa, joka vakuuttaa, että ”kaikki pääsevät taivaaseen”. Joh.4:24 Jumala on Henki; ja jotka häntä rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.” Uskossa olevat rukoilevat Jumalaa hengessä ja totuudessa. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan etsi totuutta, vaan sellaista joka tarjoaa heidän itsensä haluamaa vastausta.

  1.Tim.5:24 sanoo:”  Joidenkin ihmisten synnit ovat kaikkien nähtävissä ja saavat tuomionsa aikaisemmin, toisten vasta myöhemmin. Aiemmin eli Jeesuksen tullessa toisen kerran, tuomion saavat monet ihmiset; toiset saavat hyvän tuomion ja pääsevät osallisiksi ensimmäisestä ylösnousemuksesta Kristuksen pyhinä, muut saavat kadotustuomion. Myöhemmin, tuhatvuotisen Kristuksen hallituskauden jälkeen ns. tuomion ylösnousemuksessa tuomitaan tuhatvuotisen valtakunnan aikana eläneet. Sata vuotta annetaan kullekin aikaa osoittaa halunsa palvella Jumalaa. Jes. 65:20vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen”. 

  2.Piet. 2:9: Näin Herra tietää pelastaa jumaliset kiusauksesta, mutta tuomion päivään säilyttää rangaistuksen alaisina väärät [epävanhurskaat].  Jumalattomat kuolevat lopun ajan suuressa ahdistuksessa ja Herran vihan päivänä ja odottavat kuolleina viimeistä tuomiota.

   

 • Onko toista ylösnousemusta Jumalan valtakuntaan?

  Ensimmäiseen ylösnousemukseen pääsevät valitut ovat onnellisia, koska toisella kuolemalla ei ole heihin valtaa. He siis saavat ikuisen elämän jo ensimmäisen ylösnousemuksen yhteydessä noustessaan ylös henkiruumiissa.

  Entä sitten ne miljoonat ja miljardit ihmiset, jotka olivat jo kuolleet aiemmin ja makaavat haudoissaan? Milloin he ylösnousevat? Ne kuolleet, jotka olivat kuolleet Kristuksessa, olivat jo saaneet ylösnousemuksen (ns. ensimmäinen ylösnousemus), mutta muut, jotka eivät kenties olleet edes kuulleet Jeesuksesta puhumattakaan, että olisivat uskoneet pelastuvansa häneen uskomalla, miten heidän käy?

  Jotkut ovat omaksuneet sellaisen opin, että kuolleet saavat ylösnousemuksen 1000-vuotiseen valtakuntaan. Yhden version mukaan heillä kullakin on sata vuotta aikaa osoittautua arvollisiksi Jumalan palvelijoiksi. Tämä näyttäisi perustuvan Jesajan jakeeseen 65:20 Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen. Tästä jakeesta voi toki tehdä sen johtopäätöksen, että valtakunnassa asuvalle on annettu sata vuotta aikaa katua ja tehdä parannus. Tässä Raamatunkohdassa ei mikään kerro siitä, että kyseiset ihmiset – tai valtakunnan muutkaan ihmiset – olisivat ylösnousseita. En pidä tätä oppia  mahdollisena sen perusteella mitä Raamattu opettaa toisesta kuolemasta.

  Kuinka monta kuolemaa?

  Paitsi kysymystä siitä, montako ylösnousemusta on oleva, tulisi myös selvittää, montako kuolemaa voi olla ihmisen kohdalla. Ensimmäiseen ylösnousemukseen osalliset ovat Paavalin mukaan onnellisia koska heitä ei ´toinen kuolema´ voi kohdata. Suurinta osaa ihmiskunnasta kuitenkin kohtaa toinenkin kuolema.

  Jos kuolleet nousivat ylös 1000-vuotiseen valtakuntaan, jossa he ennen pitkää kuitenkin kuolevat, koska kuolema voitetaan vasta viimeisenä, siis 1000-vuotisen valtakunnan lopussa, he kokisivat toisen kuoleman. Tämä olisi samanlainen ’tavallinen kuolema’ kuin ensimmäinenkin kuolema, jonka kaikki ovat joutuneet kokemaan. Viimeisen tuomion yhteydessä kadotustuomion saavat joutuisivat siis kokemaan ’kolmannen kuoleman’ mistä Raamattu ei puhu missään. Raamattuhan puhuu kadotustuomiosta toisena kuolemana, joka on lopullinen, erotuksena ensimmäisestä kuolemasta, jonka aikana ihminen vain ’nukkuu’. Kun viimeinen, ´tuomion ylösnousemus´ on tapahtunut, saisi osa kohtalokseen ´kolmannen kuoleman´ jos tapahtuisi tällainen toinen ylösnousemus tuhatvuotisen valtakunnan aikana.  Tällaista nimitystä ei Raamattu kuitenkaan käytä. Raamattu puhuu vain toisesta kuolemasta, joka merkitsee sen saavien ihmisten täydellistä ja lopullista tuhoutumista ja niin ollen ikuista eroa Jumalasta.

  Jesaja kuvaa miten ihmisikä pitenee paratiisissa; satavuotiaskin on kovin nuori kuolemaan. Jesaja ei kuitenkaan kerro ihmisten vielä elävän ikuisesti, vaan se saavutetaan vasta kun kuolema on voitettu sen jälkeen kun Saatana on tuhottu tuhannen vuoden kuluttua.

  Toinen harkinnan arvoinen selitys voisi olla tämä: 1000-vuotisessa valtakunnassa arvottomiksi osoittautuvat saavat tuomionsa ilman (ennen) tuomion ylösnousemusta. Raamatussahan todetaan joidenkin saavan tuomionsa aikaisemmin kuin toiset (1.Tim.5:24). Seuraava Timoteuksen jae on merkittävä. 2.Tim. 4:1 Minä vannotan sinua Jumalan ja Kristuksen Jeesuksen edessä, joka on tuomitseva eläviä ja  kuolleita, sekä hänen ilmestymisensä että hänen valtakuntansa kautta: Ensinnäkin siinä todetaan Kristuksen tuomitsevan eläviä sekä kuolleita. Useinkin ajatellaan, että tuomitseminen tapahtuu vain kuolleille tuomion ylösnousemuksen jälkeen. 1000-vuotisen valtakunnan asukkaat voisivat siis saada tuomion osoittauduttuaan arvottomiksi Jumalan edessä. Merkittävä seikka on se, että Jeesus tuomitsee sekä saapuessaan toisen kerran että hallituskautensa kestäessä valtakunnassaan.

  Raamatussa sanotaan: Juud. 1:14 … “Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä  15 tuomitsemaan kaikkia ja rankaisemaan kaikkia jumalattomia kaikista heidän jumalattomista teoistansa, joita he jumalattomuudessaan ovat tehneet, ja kaikesta julkeasta, mitä nuo jumalattomat syntiset ovat häntä vastaan puhuneet.” Jeesus tulee tuhannen tuhansine pyhinensä tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, mutta Raamattu ei puhu mitään siitä, että tuomio tapahtuisi erillään ns. viimeisestä tuomiosta. Pyhät tämän mukaan tulevat Kristuksen kanssa! Huomaa myös, että pyhiä on aika suuri joukko – ehkä miljoonia. Toisaalla Raamatussahan on kerrottu, että valtakunnan hallinto annetaan pienelle joukolle. Monet tutkijat ovat tulkinneet sen koostuvan vain 144.000:sta.

  Jehovan todistajat ovat sitä mieltä, että pääsääntöisesti kaikki kuolleet nousevat ylös tietyssä järjestyksessä maanpäälliseen paratiisiin, jossa heillä on mahdollisuus osoittautua ikuisen elämän arvoisiksi. Tuntuisihan se reilulta ja oikeudenmukaiselta, että kaikille suotaisiin mahdollisuus oppia tuntemaan Jumala ja osoittautua ikuisen elämän arvoiseksi. Edellä Mat. 7:21 taas on tiukempi määritellessään ketkä pääsevät Jumalan valtakuntaan. Tarkoittaako Matteus pääsemisellä pääsemistä ylösnousemuksen kautta? Ja entä ne jotka jäävät eloon ensimmäisen ylösnousemisen tapahtumisen aikoihin siihen kuitenkaan kuulumatta? Mikä todistaa sen puolesta, että olisi tällainen toinen ylösnousemus, johon kaikilla olisi mahdollisuus?

  Room. 2:7 Niille, jotka hyvässä työssä kestävinä etsivät kirkkautta ja kunniaa ja katoamattomuutta, iankaikkisen elämän,

  8 Mutta niiden osaksi, jotka ovat itsekkäitä eivätkä tottele totuutta, vaan tottelevat vääryyttä, tulee viha ja kiivastus.

  9 Tuska ja ahdistus jokaisen ihmisen sielulle, joka pahaa tekee, juutalaisen ensin, sitten myös kreikkalaisen;

  10 Mutta kirkkaus ja kunnia ja rauha jokaiselle, joka tekee sitä, mikä hyvä on, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle!

  11 Sillä Jumala ei katso henkilöön.

  12 Sillä kaikki, jotka ilman lakia ovat syntiä tehneet, ne myös ilman lakia hukkuvat, ja kaikki, jotka lain alaisina ovat syntiä tehneet, ne lain mukaan tuomitaan;

  13 Sillä eivät lain kuulijat ole vanhurskaita Jumalan edessä, vaan lain noudattajat vanhurskautetaan.

  14 Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki

  15 ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä- todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä-

  16 Sinä päivänä, jona Jumala on tuomitseva ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta, minun evankeliumini mukaan.

  Jeesuksen omien sanojen mukaan ylösnousemuksessa ei mennä naimisiin. Kun Jumalan valtakunnassa on Jesajan mukaan pieniä lapsia (valtakunnassa syntyneitä kaiketi) niin näiden vanhemmat ovat lihallisessa ruumiissa. He eivät kuitenkaan ole ylösnousseita, eivätkä ylösnousseiden lapsia.

  Liha ja verihän eivät voi periä valtakuntaa. Jeesushan sanoi myös, ettei Jumalan valtakuntaan voi päästä ellei synny (ylösnousemuksen kautta) uudelleen. Kun ihminen katuu ja tulee uskoon ja alkaa muuttaa elämäänsä Jumalan tahdon mukaiseksi, Pyhä Henki tulee häneen ja voidaan sanoa, että ’hän syntyy uudestaan’. Varsinainen uudestisyntyminen tapahtuu kuitenkin ylösnousemuksessa, jolloin ihminen syntyy uudestaan henkiruumiissa.

 • Kaksi ylösnousemusta

  Raamatun mukaan sekä tuhatvuotiskauden alussa että lopussa tapahtuu ylösnousemus. Vanhurskaat kuolleet nousevat sen alkaessa, jolloin he saavat ensimmäisen ylösnousemuksen yhteydessä palkintonsa (ikuisen elämän) ja epävanhurskaat saavat kadotustuomion tuhatvuotiskauden päättyessä. Tuhatvuotisen valtakunnan aikana Jumalan tahdon mukaisesti eläneet nousevat myös tuomiolle, joka tuo heille elämän.

  Apt. 24:15: Ja pidän sen toivon Jumalaan, että on oleva ylösnousemus, jota nämä itsekin odottavat, sekä vanhurskasten että vääräin. 

  Joh. 5:28 “tulee hetki, jona kaikki, jotka haudoissa ovat, kuulevat hänen äänensä 29 ja tulevat esiin, ne, jotka ovat hyvää tehneet, elämän ylösnousemukseen, mutta ne, jotka ovat pahaa tehneet, tuomion ylösnousemukseen” .

  On siis tapahtuva kaksi ylösnousemusta. Ilmestyskirjassa kutsutaan elämän ylösnousemukseksi ensimmäistä ylösnousemusta ja sanotaan: ”Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa” (Ilm. 20:6). Ensimmäisen ylösnousemuksen jälkeen perustetaan Kristuksen ja pyhien hallitsema Jumalan valtakunta ja alkaa sen tuhatvuotiskausi. Ne, jotka eivät saaneet ylösnousemusta tässä ensimmäisessä erässä, nousevat kaikki yhdessä toisessa ylösnousemuksessa, josta ilmestyskirja sanoo: 20:5 Muut kuolleet eivät vironneet eloon, ennenkuin ne tuhat vuotta olivat loppuun kuluneet

  1. kor.6:2 Vai ettekö tiedä, että pyhät tulevat maailman tuomitsemaan? Ja jos te tuomitsette maailman, niin ettekö kelpaa ratkaisemaan aivan vähäpätöisiä asioita?   

  6:3 Ettekö tiedä, että me tulemme tuomitsemaan enkeleitä, emmekö sitten maallisia asioita? Jeesus sanoi opetuslapsillensa:” Totisesti minä sanon teille; siinä uudestisyntymisessä, kun ihmisen poika istuu kirkkautensa valtaistuimelle, saatte tekin, jotka olette seuranneet minua, istua kahdellatoista valtaistuimella ja tuomita Israelin kahtatoista sukukuntaa” (Matt. 19:28). Mitä ja missä ovat nämä kaksitoista sukukuntaa? Ainakin tällä hetkellä niiden rippeet ovat hajotettuina ympäri maailmaa. Tähän liittyy kysymykset siitä, mikä on Israel ja kuka on juutalainen. Luonnollisen (Raamatun aikaisen) Israelin lisäksi on ns. Jumalan Israel tai hengellinen Israel. Paavalin mukaan juutalainen ei ole vain ympärileikattu juutalainen, vaan kuka kuka hyvänsä ihminen sydämensä mukaan.

  Ylösnousemuksen pyhät tulevat siis hallitsemaan valtakuntaa Kristuksen kanssa. Myös Davidilla on merkittävä osa valtakunnan hallinnossa. Jotkut ovat tulkinneet Raamattua niin, että ylösnousseet menevät Kristuksen luokse taivaaseen. Jeesus itse sanoi vastauksen tähän kysymykseen: ”Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. uskokaa Jumalaan  ja uskokaa  minuun. Minun isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa. Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.

  Ei kai voi olla niin, että Jeesus tulisi takaisin, kuten on luvannutkin, mutta ylösnousseet opetuslapset ja muut vanhurskaat menisivät taivaaseen? Ei, vaan Kristus ja pyhät hallitsevat rautaisella valtikalla yhdessä maan päällä. Jotkut tulkitsevat kreikankielisen tekstin epi –preposition siten, että he hallitsevat maata taivaasta käsin. Näin Jeesus ja apostolit toki olisivat yhdessä, mutta silloin jäisi toteutumatta Jeesuksen lupaus minä tulen takaisin.

 • Maanpäällinen paratiisi kun saatana on kahlehdittuna.

  Ja minä näin tulevan taivaasta alas enkelin, jolla oli syvyyden avain ja suuret kahleet kädessään. Ja hän otti kiinni lohikäärmeen, sen vanhan käärmeen, joka on perkele ja saatana, ja sitoi hänet tuhanneksi vuodeksi ja heitti hänet syvyyteen ja lukitsi sen sinetillä hänen jälkeensä, ettei hän enää kansoja villitsi, siihen asti kuin ne tuhat vuotta ovat loppuun kuluneet’’ (Ilm. 20:1—3). Saatana jää syvyyteen kahlehdittuna, hän ei voi villitä ketään maailmassa.

   

  Nyt alkaa maan päällä tuhat vuotta kestävä rauhan valtakunta, josta jo aiemmin oli puhe Jesajan profetian yhteydessä. Ilm. 20:4 kertoo kuinka ne … jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta. … Tämä on ensimmäinen ylösnousemus. (Ilm. 20:5). Ensimmäinen ylösnousemus tapahtuu Kristuksen saapumisen yhteydessä, jolloin myös saatana häviää taistelunsa ja joutuu sidotuksi tuhanneksi vuodeksi. Jakeessa 20:6 vielä jatketaan jakeen 4 kuvausta pyhien saamasta palkinnosta: Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he tulevat olemaan Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan ne tuhannen vuotta.

  Kun tuhat vuotta on eletty paratiisinomaisessa rauhan valtakunnassa, alkaa loppunäytös:

  Saatana päästetään vapaaksi vankeudestaan. Hän lähtee villitsemään kansoja maan joka puolelta ja saakin puolelleen sotaan valtavan armeijan. Jae 20:8 kertookin, että heitä lukumäärältään ”kuin meren hiekka”. Tuhatvuotisessa valtakunnassa on siis sen olemassaolon loppuvaiheessa paljon asukkaita. Saatana onnistuu saamaan puolelleen todella ison armeijan. Mutta varmasti on paljon myös niitä, jotka eivät liity saatanan joukkoon.  Saatanan kapinan loppunäytöstä Raamattu kuvailee kuin elokuvaa Tähtien sota, mutta sangen lyhyesti: 9 Ja he nousevat yli maan avaruuden ja piirittävät pyhien leirin ja sen rakastetun kaupungin. Mutta [Jumalan] tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät.

  Lopuksi tapahtuu siis nk. viimeinen tuomio, jossa tuomitaan kaikki, jotka eivät vielä ole saaneet tuomiotaan. Jakeessa 20:5 kerrotaan mitä tapahtuu muille kuolleille. Tämä ilmeisesti koskee paratiisinomaisen valtakunnan loppuvaiheen aikaa kun valtakunta on ollut pyhien hallitsemana tuhat vuotta; Muut kuolleet eivät vironneet eloon, ennenkuin ne tuhat vuotta olivat loppuun kuluneet. Muut kuolleet ovat niitä, jotka ovat kuolleet tuhatvuotisen valtakunnan aikana. He saavat nyt tuomionsa eli virkoavat eloon. Tapahtumien kuvaus ei näytä noudattavan aivan kronologista etenemistä, vaan kertomuksessa hypitään tapahtumasta toiseen muussa kuin aikajärjestyksessä.

  Paitsi ihmisiä tuomitaan suuri määrä, tuomion saavat myös saatana ja hänen apurinsa ’peto’ ja ’väärä profeetta’. Myös itse Kuolema saa tuomionsa. 20:15 Ja joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen. ”Tulinen järvi” kuvaa toista kuolemaa, joka on ikuinen ero Jumalasta.

  Jäljelle jäävät ovat pelastuneita, he ovat saaneet elämän.

image_pdfimage_print