Kaksi ylösnousemusta

 

Raamatun mukaan sekä tuhatvuotiskauden alussa että lopussa tapahtuu ylösnousemus. Vanhurskaat kuolleet nousevat sen alkaessa, jolloin he saavat ensimmäisen ylösnousemuksen yhteydessä palkintonsa (ikuisen elämän) ja epävanhurskaat saavat kadotustuomion tuhatvuotiskauden päättyessä. Tuhatvuotisen valtakunnan aikana Jumalan tahdon mukaisesti eläneet nousevat myös tuomiolle, joka tuo heille elämän.

Apt 24:15: Ja pidän sen toivon Jumalaan, että on oleva ylösnousemus, jota nämä itsekin odottavat, sekä vanhurskasten että vääräin.

Joh 5:28tulee hetki, jona kaikki, jotka haudoissa ovat, kuulevat hänen äänensä 29 ja tulevat esiin, ne, jotka ovat hyvää tehneet, elämän ylösnousemukseen, mutta ne, jotka ovat pahaa tehneet, tuomion ylösnousemukseen.” 

On siis tapahtuva kaksi ylösnousemusta. Ilmestyskirjassa kutsutaan elämän ylösnousemukseksi ensimmäistä ylösnousemusta ja sanotaan: Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa” (Ilm 20:6). Ensimmäisen ylösnousemuksen jälkeen perustetaan Kristuksen ja pyhien hallitsema Jumalan valtakunta ja alkaa sen tuhatvuotiskausi. Ne, jotka eivät saaneet ylösnousemusta tässä ensimmäisessä erässä, nousevat kaikki yhdessä toisessa ylösnousemuksessa, josta ilmestyskirja sanoo: 20:5 Muut kuolleet eivät vironneet eloon, ennenkuin ne tuhat vuotta olivat loppuun kuluneet.

1 kor 6:2 Vai ettekö tiedä, että pyhät tulevat maailman tuomitsemaan? Ja jos te tuomitsette maailman, niin ettekö kelpaa ratkaisemaan aivan vähäpätöisiä asioita?

6:3 Ettekö tiedä, että me tulemme tuomitsemaan enkeleitä, emmekö sitten maallisia asioita? Jeesus sanoi opetuslapsillensa:” Totisesti minä sanon teille; siinä uudestisyntymisessä, kun ihmisen poika istuu kirkkautensa valtaistuimelle, saatte tekin, jotka olette seuranneet minua, istua kahdellatoista valtaistuimella ja tuomita Israelin kahtatoista sukukuntaa” (Matt. 19:28).

Mitä ja missä ovat nämä kaksitoista sukukuntaa? Ainakin tällä hetkellä niiden rippeet ovat hajotettuina ympäri maailmaa. Tähän liittyy kysymykset siitä, mikä on Israel ja kuka on juutalainen. Luonnollisen (Raamatun aikaisen) Israelin lisäksi on ns. Jumalan Israel tai hengellinen Israel. Paavalin mukaan juutalainen ei ole vain ympärileikattu juutalainen, vaan kuka kuka hyvänsä ihminen sydämensä mukaan.

Ylösnousemuksen pyhät tulevat siis hallitsemaan valtakuntaa Kristuksen kanssa. Myös Davidilla on merkittävä osa valtakunnan hallinnossa. Jotkut ovat tulkinneet Raamattua niin, että ylösnousseet menevät Kristuksen luokse taivaaseen. Jeesus itse sanoi vastauksen tähän kysymykseen: ”Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. uskokaa Jumalaan  ja uskokaa  minuun. Minun isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa. Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.

Ei kai voi olla niin, että Jeesus tulisi takaisin, kuten on luvannutkin, mutta ylösnousseet opetuslapset ja muut vanhurskaat menisivät taivaaseen? Ei, vaan Kristus ja pyhät hallitsevat rautaisella valtikalla yhdessä maan päällä. Jotkut tulkitsevat kreikankielisen tekstin epi –preposition siten, että he hallitsevat maata taivaasta käsin. Näin Jeesus ja apostolit toki olisivat yhdessä, mutta silloin jäisi toteutumatta Jeesuksen lupaus minä tulen takaisin.

image_pdfimage_print