Lopun ajan taistelu pahuuden valtoja vastaan

 

Ensimmäinen peto:  Lopunajan valtio(liitto), joka on ns. neljäs  valtakunta

Toinen peto:   Antikristus, ihminen, käyttää   ensimmäisen  pedon valtaa ja Väärä profeetta Ihminen, uskonnollinen johtohenkilö, ihmeidentekijä

Portto:   Väärä maailmanuskonto, Suuri Babylon, lopunajan kirkko

                                                                              

Saatanallinen kolminaisuus

Suuri osa ihmiskunnan kristityistä uskoo kolmiyhteiseen Jumalaan. Kun saatana apureineen yrittää vallata uskonnollisen kentän, hän luo samankaltaisen kolminaisuuden. Saatana itse on Jumalan valheellinen vastine. Sitä hän on pyrkinyt saamaan aikaan jo petoksensa alusta lukien. Antikristus väärentää itsensä Kristuksen kaltaiseksi ja pyrkii korvaamaan aidon Kristuksen. Väärä profeetta tekee näyttäviä ihmeitä ja pyrkii korvaamaan Pyhän Hengen ihmisten uskonnollisessa kolminaisuudessa. Eli kaikki kolmiyhteisyyden jäsenet väärennettyinä niin että valtavirran kristityt näkevät kolminaisuuden jäsenistä kaksi maan päällä ’elävänä’ ja toiminnassa.

Saatana onkin tämän maailman jumala. Joh.12:31 ”Nyt käy tuomio tämän maailman ylitse; nyt tämän maailman ruhtinas pitää heitettämän ulos.” –  Toistaiseksi kuitenkin saatana on vielä tämän maailman ruhtinaana. Hän yritti kovasti houkutella Jeesusta lupaamalla Hänelle tämän maailman vallan ja loiston. Luuk. 4:5 ”Ja perkele vei hänet korkealle vuorelle ja näytti hänelle yhdessä tuokiossa kaikki maailman valtakunnat 6 ja sanoi hänelle: Sinulle minä annan kaiken tämän valtapiirin ja sen loiston, sillä minun haltuuni se on annettu, ja minä annan sen, kenelle tahdon. 7 Jos sinä siis kumarrut minun eteeni, niin tämä kaikki on oleva sinun.”

Toivoton yritys: Jeesus Jumalan Poika oli jo saanut lupauksen, jonka mukaan Hän saisi jumalallisen vallan ja Hänet korotettaisiin kaikkia luotuja korkeammalle sen jälkeen kun Hän olisi suorittanut tehtävänsä maan päällä. Saatanalla ei siis ollut mitään annettavaa Jeesukselle, mitään sellaista, joka ei olisi Hänen muutoinkin.

Huomattavaa on jakeessa 4:6, jossa todetaan: …minun haltuuni se on annettuJumala on antanut tämän maailman kuninkuuden saatanalle, mutta vain tietyksi ajaksi ja tietyn tarkoituksen osoittamiseksi. Se aika on täyttymässä. Saatana yrittää kaikin keinoin osoittaa, että ihmiset valitsevat hänet ja hylkäävät Isä Jumalan sekä Jeesuksen ja Pyhän Hengen, ja siksi hän raivokkaasti edistää pedon valtakunnan syntyä, tulevan antikristuksen menestystä petoksen ja väärän profeetan ihmeiden avulla saadakseen maailmanlaajuisen luopumuksen aikaseksi. Ihmiset eivät ole tietoisia tästä saatanan roolista ja asemasta tässä maailmassa. Ihmiset useinkin syyttävät Jumalaa kun heille sattuu onnettomuuksia. ”Missä olit Jumala kun perheeni kuoli tulipalossa”, he saattavat sanoa Jumalaa syyttäen. Väärä osoite! Ei Jumala tahdo ihmisille tapahtuvan pahaa ja saatana taas ei välitä. Kristuksen hallitusvalta on lähenemässä ja saatana sidotaan tuhanneksi vuodeksi.

Lopun aikana ihmiskuntaa hallitsee ja harhauttaa paitsi lohikäärme’ [saatana] niin myös hänen kanssaan työskentelevä toinen peto. Näiden tekoja kuvataan mm. Ilmestyskirjan 16.luvussa: 16:13 ”Ja minä näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista henkeä, sammakon muotoista. 14 Sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät koko maanpiirin kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.”  –  Näin nämä riivaajat harhauttavat ihmeillään valitutkin: Mark.13:22 ”Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät tunnustekoja ja ihmeitä, eksyttääkseen, jos mahdollista, valitut.”

 

ENSIMMÄINEN PETO  (Ilmestyskirja; neljäs peto; Daniel 7) 

Saatana on tullut tutuksi Raamatun lukijoille jo Raamatun alkulehdiltä, kun hän käärmeen muodossa petti Adamia ja Eevaa. Kuka vain rikkoi Jumalan käskyjä vastaan, heti saatana “yöt ja päivät syytti heitä meidän Jumalamme edessä”. –Myös Job, jonka Jumala oli todennut vanhurskaaksi mieheksi, sai saatanan epäilemään hänen todellista vanhurskauttaan. Job 1:7 kertoo: ”Niin Herra kysyi saatanalta: ”Mistä sinä tulet?” Saatana vastasi Herralle ja sanoi: ”Maata kiertämästä ja siellä kuljeksimasta.”   Pietari kertoo saman kaltaisesta saatanan toiminnasta: 1.Piet  5:8Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä.  – Näin saatana on menetellyt koko ihmiskunnan historian ajan. Entä nyt kun lopun aika on käsillä? Mikä tulee olemaan saatanan osuus niissä tapahtumissa? 

Ilm 12:3 Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua;

Tämän jakeen peto tavataan niin Ilmestyskirjassa kuin myös Danielin kirjassa. Se on näyttelevä merkittävää roolia lopun ajan taisteluissa. Lohikäärme tunnistetaan saatanaksi, ja lohikäärmeen seitsemän päätä ja kymmenen sarvea kuvaavat valtioliittoa, jonka tarkoituksena on tuhota Israelin valtio.

12:4 ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle. Ja lohikäärme seisoi synnyttämäisillään olevan vaimon edessä nielläkseen hänen lapsensa, kun hän sen synnyttäisi.

Lohikäärmeen pyrstö pyyhkäisi kolmasosan taivaan tähdistä (enkeleistä) maan päälle. Kysymys on sodasta taivaassa, josta kerrotaan jakeessa 17.

Sota taivaassa.  12:7Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, 8 mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. 9 Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa.

Tärkeä kysymys, joka askarruttaa monia on: milloin tämä sota käydään ja milloin saatana enkeleineen heitetään ulos taivaasta maan päälle? Seuraavat jakeet antavat tähän osviittaa.

Ilm 12:10 ”Ja minä kuulin suuren äänen taivaassa sanovan: ”Nyt on tullut pelastus ja voima ja meidän Jumalamme valtakunta ja hänen Voideltunsa valta, sillä meidän veljiemme syyttäjä, joka yöt ja päivät syytti heitä meidän Jumalamme edessä, on heitetty ulos.” Kun luemme em. jakeen huolellisesti, ilmenee siitä, että ajankohta riippuu siitä, että on tullut Jumalan valtakunta ja Kristuksen valta. Jumalan valtakunta on ollut taivaassa, sen syntymisestä ei voi olla kysymys. Kysymys on siitä, että Kristuksen vallan pitää toteutua Jumalan valtakunnassa. Se toteutuu, kun Kristus tulee ja perustaa Tuhatvuotisen valtakunan. Voisi myös ajatella, että ehto olisi täyttynyt kun Kristus sai taivaassa (Jumalan valtakunnassa) kaiken vallan. Se on ollut Kristuksella jo lähes 2000 vuotta, eikä yhteenottoa saatanan kanssa ole vielä tapahtunut. Odotamme siis Kristuksen toista tulemista ja sitä edeltäviä lopun ajan tapahtumia.

Johannes kuuli näyssä suuren äänen sanovan, että tämän voiton seurauksena on Saatana ja hänen enkelinsä – kolmasosa kaikista enkeleistä – heitetty pois taivaasta maan päälle ja on syntynyt Jumalan valtakunta ja Hänen Voideltunsa eli Kristuksen valta. Tapahtuma liittyy siis lähitulevaisuuteen, lopun ajan tapahtumiin.

Se liittyy myös Kristuksen toiseen tulemiseen, jolloin Hän ottaa Jumalan valtakunnan kuninkuuden ja hallitsee yhdessä ylösnousseitten pyhien kanssa. Kristus saapuu valtavan enkelijoukkonsa kanssa ja sotii saatanan joukkoja vastaan voittaen ne. Tätä edeltää seitsemän vuotta kestävä ahdingon aika ja Herran päivä.

Taivaat ja niissä asuvat voivat riemuita, mutta voi maata! “Perkele on astunut alas teidän luoksenne pitäen suurta vihaa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa!” (12:12). –  Suuressa vihassaan saatana ryhtyy vainoamaan maan päällä olevien uskovien seurakuntaa: ”Ja lohikäärme vihastui vaimoon [Kristuksen seurakuntaan] ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus” (j.17).  – Saatanan vainoa kestää 42 kuukautta: 12:14Mutta vaimolle annettiin sen suuren kotkan kaksi siipeä hänen lentääksensä erämaahan sille paikalleen, jossa häntä elätetään aika ja kaksi aikaa ja puoli aikaa [3,5 vuotta, 42 kk] poissa käärmeen näkyvistä.” – Tämä aika sijoittuu sen tapahtuman jälkeen kun lohikäärme näki olevansa heitetty maan päälle” (12:13). Seurakunnan vainon aika 3,5 vuotta kestää puolet koko seitsemän vuoden ahdingon ajasta ja sijoittuu sen jälkimmäiselle puoliskolle.

Kuka tai mikä on tämä peto? Peto on neljäs valtakunta, ylen hirmuinen, kuten Danielkin sitä kuvaili näyn tulkiten. Nyt pitäisi vain ratkaista mikä valtakunta on neljäs valtakunta. Mutta siitähän suuri osa tutkijoista on yhtä mieltä!

Ihmisen muotoinen hahmo kuvasi eri valtakuntia ja neljäs oli hahmon jalat. Se kuvaa kahtiajakautunutta Rooman valtakuntaa. Hahmon jalat olivat rautaa, mutta jalkaterät olivat osittain savea. Tutkijat ovat tähän asti olleet yksimielisiä ensimmäisistä valtakunnista ja siitä, että jalat kuvaavat kahtiajakautunutta Rooman valtakuntaa. Entä jos hyväksyisimme tulkinnan, jonka mukaan jalat ovatkin Islamilainen valtioliitto? Mitä kahtiajakautuneet jalat (säärineen tai ilman) siinä tapauksessa symbolisoivat? Islamin kahta oppisuuntaa, sunneja ja shiioja?

Pedosta tiedämme varmasti, että

–     Se on kauhea, hirmuinen, ylen väkevä. Se syö ja murskaa ja tallaa jalkoihinsa (Dan 7:7).

–     Pedolla on seitsemän päätä ja kymmenen sarvea (Dan 17:7). Seitsemän päätä on seitsemän vuorta ja toisaalta myös ne ovat seitsemän kuningasta

–     Kymmenen sarvea ovat myös kymmenen kuningasta, jotka nousevat siitä valtakunnasta. Ja heidän jälkeensä nousee eräs muu, ja hän on erilainen kuin edelliset, ja hän kukistaa kolme kuningasta (Dan 7:24).

–     ”Neljäs peto on neljäs valtakunta (Dan 7:23)

Katsotaanpa Raamattua näistä seitsemästä ja kymmenestä kuninkaasta:

Seitsemän kuningasta:
Ilm 17:9Tässä on ymmärrys, jossa viisaus on: Ne seitsemän päätä ovat seitsemän vuorta, joiden päällä nainen [portto] istuu; ne ovat myös seitsemän kuningasta; 10 heistä on viisi kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut, ja kun hän tulee, pitää hänen vähän aikaa pysymän. 11 Ja peto, joka on ollut ja jota ei enää ole, on itse kahdeksas, ja on yksi noista seitsemästä, ja menee kadotukseen.”

Saan tästä sellaisen käsityksen, että nämä kuninkaat viittaavat ensin historiaan, koska heistä todetaan viiden kaatuneen (kuolleen). Yksi kuningas on olemassa. Tulevaisuudesta sanotaan, että viimeinen eli seitsemäs ei ole vielä tullut. Peto on ollut, mutta ei ole enää, on itse kahdeksas ja on yksi noista seitsemästä päästä/ kuninkaasta. Vaikeasti ymmärrettävä ilmaus.

Kymmenen kuningasta (sarvea): 17:12 ”Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ovat kymmenen kuningasta, jotka eivät vielä ole saaneet kuninkuutta, mutta saavat vallan niinkuin kuninkaat yhdeksi hetkeksi pedon kanssa. 13 Näillä on yksi ja sama mieli, ja he antavat voimansa ja valtansa pedolle.  14 He sotivat Karitsaa [Kristusta] vastaan, mutta Karitsa on voittava heidät, sillä hän on herrain Herra ja kuningasten Kuningas; ja kutsutut ja valitut ja uskolliset voittavat hänen kanssansa.”

Kymmenen kuningasta kuvaavat tulevaa pedon valtakuntaa. Kuninkaat eivät vielä ole saaneet valtaansa, mutta kun he saavat, he antavat valtansa yhdelle heistä eli pedolle. Kymmenen kuningasta tulevat taistelemaan takaisin tullutta Karitsaa eli itse Jeesusta Kristusta vastaan. Tämä on lopun ajan huipentuma taistelusta pahan valtaa vastaan: Karitsa ja Hänen pyhänsä (kutsutut, ja valitut ja uskolliset) voittavat.

Ilmestyskirja ja Danielin kirja ovat Raamatun vaikeimmin selitettäviä kirjoja. Lutherkin oli sitä mieltä, että Ilmestyskirjaa ei pitäisi sisällyttää koko Raamattuun. Satojen vuosien ajan näiden lukujen petoa, porttoa ja antikristusta on pyritty selittämään ja henkilöllisyyttä tai pedon valtakunnan nimeä selvittämään. En ollenkaan väitä, että tiedän koko totuuden; siksi esitän kaksikin vaihtoehtoa. Ensin ns. perinteinen tulkinta, joka on pitkään ollut useimpien tutkijoiden hyväksymä käsitys. Sen lisäksi käsittelen vaihtoehtoista tulkintaa, jonka ovat esittäneet mm. Stephen Allen ja Hanoch Ben Keshet. 

 

Perinteinen tulkinta pedon valtakunnasta – Rooma 

Daniel:

7:2… ”Minä näin yöllä näyssäni, ja katso, taivaan neljä tuulta kuohutti suurta merta. 3 Ja merestä nousi neljä suurta petoa, kukin erilainen kuin toinen.

7:7 Sen jälkeen minä näin yöllisessä näyssäni, ja katso, oli neljäs peto, kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä; sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin kaikki edelliset pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea. Dan. 7:17 ”Nuo suuret pedot, joita on neljä, ovat neljä kuningasta, jotka nousevat maasta. 7:23 … ”Neljäs peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle, erilainen kuin kaikki muut valtakunnat. Se syö kaiken maan ja tallaa ja murskaa sen.”

Ilmestyskirja: Myös Ilmestyskirja sanoo, että pedolla oli kymmenen sarvea (sarvet kuvaavat hallitsijaa) 13:1 ”Ja minä näin [ensimmäisen] pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä.  2 kertoo kuinka .. lohikäärme [saatana] antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan. 11 Ja minä näin toisen pedon nousevan maasta, ja sillä oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, ja se puhui niinkuin lohikäärme.”

 

Ensimmäisestä pedosta kerrotaan Danielin 2. luvussa:  Dan 2:40 ”Ja neljäs valtakunta on tuleva, luja kuin rauta; niinkuin rauta musertaa ja särkee kaiken, niinkuin rauta murskaa, niin se on musertava ja murskaava ne kaikki.  41 Ja että sinä näit jalkain ja varvasten olevan osittain savenvalajan savea, osittain rautaa, se merkitsee, että se on oleva hajanainen valtakunta; kuitenkin on siinä oleva raudan lujuutta, niinkuin sinä näit rautaa olevan saven seassa.  42 Ja että jalkojen varpaat olivat osaksi rautaa, osaksi savea, se merkitsee, että osa sitä valtakuntaa on oleva luja, osa sitä on oleva hauras. 43 Että sinä näit rautaa olevan saven seassa, se merkitsee, että vaikka ne sekaantuvat toisiinsa ihmissiemenellä, ne eivät yhdisty toinen toiseensa, niinkuin ei rautakaan sekaannu saveen. 44 Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti, ”

Tämä lopunajan viimeinen valtakunta on mahtava, mutta myös hajanainen. Sitä kuvaa Danielin näyn ihmishahmon jalkaterät, jotka ovat raudan seassa olevaa savea.

Danielin kirjan 7.luku vahvistaa toisessa luvussa kerrotun neljännen valtakunnan tulemisen. 7:3 ”Ja merestä nousi neljä suurta petoa.  7:23 … ”Neljäs peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle, erilainen kuin kaikki muut valtakunnat. Se syö kaiken maan ja tallaa ja murskaa sen.”

Neljäs peto on Danielin mukaan neljäs valtakunta. Edellisethän olivat Babylonia, Meedo-Persia ja Aleksanteri Suuren Kreikka. Tämä viimeinen eli neljäs valtakunta on erilainen kuin kaikki muut.  Se murskaa muut ja syö kaiken ‘maan’. Syöminen tarkoittanee ottaa kaiken maan valtansa alle. Pedolla on seitsemän päätä. Yksi päistä oli ikäänkuin kuoliaaksi haavoitettu (Ilm 13:3), mutta sen kuolinhaava parantui. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa. 13:4 Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: ”Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?  5 Ja sille annettiin suu puhua suuria sanoja ja pilkkapuheita, ja sille annettiin valta tehdä sitä neljäkymmentä kaksi kuukautta. 7 Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.

 

Mikä on tämä neljäs valtakunta, joka on näin vahva, että se saa valtaansa kaikki kansat? Maailmanvalloitus tapahtuu nopeasti; aikaa on Raamatun mukaan 42 kuukautta. On kuitenkin huomioitava, että kun Raamattu puhuu koko maailmasta, se saattaa hyvinkin tarkoittaa vain sen aikaista tunnettua maailmaa. Ilmaukset kuten Ilm.16:14 koko maanpiirin kuningasten luo yms. on tulkittava asiayhteyden mukaan: ovatko todella ’kaikki maan kuninkaat’ lähdössä sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä, kuten kyseinen jae antaa ymmärtää?

Joskus ilmaisut saattavat todella tarkoittaa koko maailman laajuista toimintaa. Sekä Kristityn maailman että islamilaisen maailman valloittaminen pedolle ei onnistu ilman, että pedon apurit antikristus ja väärä profeetta valtavien ihmeiden avulla todistavat molempien – niin Kristuksen kuin Mahdinkin – laskeutuneen maan päälle. Huomionarvoista on, että valta on peräisin saatanalta, jota kutsutaan Lohikäärmeeksi. Ja miksi kutsuttiinkaan saatanaa? Hänhän on tämän maailman kuningas!

 

Perinteinen tulkinta – puolesta ja vastaan

”Perinteisessä tulkinnassa” on vuosisatojen saatossa kehittynyt erilaisia muunnelmia. Yhteistä näille on kuitenkin, että pedot kuvaavat maan päälle toisiaan seuraavia nousevaa neljää valtakuntaa; Babyloniaa, Meedo-Persiaa, Kreikkaa ja Roomaa. Neljännen pedon eli Rooman kymmenen sarvea edustavat kymmentä uutta vaihetta tai henkiin heräämistä Rooman valtakunnassa. Näyssä esiintyvä pieni sarvi tarkoittaa katolisen kirkon paavia. Olipa sarvi tulkinnan mukaan paavi tai jokin muu, yleisesti sitä pidetään antikristuksena. Näyn kolme sarvea, jotka revittiin irti kuvaavat Rooman valtakunnan luhistumisen jälkeen Rooman valloittaneita pakanaheimoja vandaaleja, heruleita ja ostrogootteja.

Loput seitsemän sarvea kuuluvat Sacrum Romanum Imperium’iin eli Pyhään Saksalais-Roomalaiseen keisarikuntaan. Kuusi elpymisvaihetta on ollut ja yksi on tulossa. Tämä seitsemäs syntyy uskonnollis poliittiselle kentälle, kun Eurooppa (Euroopan Unioni) ja paavinvalta tekevät uuden sopimuksen hallitakseen uudelleen henkiin herätettyä Rooman valtakuntaa.

Ovatko mainitut neljä valtakuntaa perättäisiä vai ovatko ne lopun aikana olemassa yhtä aikaa? Ja onko niitä neljä vai itse asiassa viisi?

Nämä neljä valtakuntaa ovat joka tapauksessa olleet kansojen historiassa olleita perättäisiä valtakuntia, siitä ei ole mitään epäselvyyttä. Nämä jo olleet valtakunnat voivat kuitenkin esiintyä tulevaisuudessa maantieteellisinä alueina ja valtakuntina uusilla nimillä, joilla ne tunnetaan nykyään. Molemmat tulkinnat ovat mahdollisia. On siis mahdollista, että kyseiset valtakunnat liittoutuvat taistelemaan vihollistaan (Israelia) vastaan ja saavat mukaansa muitakin valtioita.

Tämän perinteisesti hyväksytyn tulkinnan arvostelijat sanovat, että on hyviä perusteita katsoa, että nämä neljä petoa ovat toiminnassa yhtä aikaa lopun aikana. Ja merestä nousi neljä suurta petoa, kukin erilainen kuin toinen (Dan. 7:3),. Tämä viittaa siihen, että ne nousivat samanaikaisesti. Lisäksi Dan 7:12 sanoo: Ja muiltakin pedoilta otettiin valta pois; Näiltä pedoilta otettiin valta pois mikä viittaa siihen, että ne olivat olemassa yhtä aikaa ja valta otettiin pois samanaikaisesti. Niiden osalta oli myös Jumala päättänyt niiden elämän päättymisajankohdan, mutta se ei tapahdu samaan aikaan kuin jakeen 7:11 pedolta. 7:11 peto on tulkintani mukaan antikristus, koska hänestä kerrotaan ko. jakeessa silloin, “niiden herjaavien sanojen tähden, joita sarvi puhui, minun katsellessani peto tapettiin. Kieltämättä tällainen tulkinta on mahdollinen. Sen hyväksyminen merkitsee perinteisen tulkinnan keikauttamista aivan toisenlaiseksi.

 

Mitä Nebukadnessarin unessa näkemä kuvapatsas symboloi?

Danielin selityksessä kuvapatsas on, kun tarkkaan sitä tutkii, jaettu viiteen osaan, eikä neljään niin kuin yleensä asia nähdään. Viides osa on kuvapatsaan jalkaterät ja varpaat, jotka kuvauksen mukaan eroavat sääristä siten, että raudan lisäksi jalkaterissä on savea.

Dan 2:31 ”Sinä näit, kuningas, katso, oli iso kuvapatsas. Se kuvapatsas oli suuri, ja sen kirkkaus oli ylenpalttinen. Se seisoi sinun edessäsi, ja se oli hirvittävä nähdä. 32 Kuvan pää oli parasta kultaa, sen rinta ja käsivarret hopeata, sen vatsa ja lanteet vaskea. 33 Sen sääret olivat rautaa, sen jalat osaksi rautaa, osaksi savea.”

Valtakunnat:

Dan. 2:32 1) Pää, 2) rinta ja käsivarret, 3) vatsa ja lanteet, 4) sääret,      Dan. 2:33 5) jalat

Kuvapatsaassa on viisi osaa. Danielin 2.luvun jakeessa 32 luetellaan neljä osaa ja jakeessa  33 lisätään vielä jalat viidentenä osana. Se, että osia on viisi saa vahvistusta vielä jakeessa 34 … ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne. Jalat on erotettu omaksi ruumiinosakseen sääristä. Suomen kielessä saatetaan puhua ’jaloista’ erottelematta sääriä ja jalkateriä. KJV tekee tämän erottelun: His legs of iron, his feet part of iron and part of clay.

Neljäs valtakunta on Rooma, jota Nebukadnessarin näyssä kuvaa (Dan 2:33) patsaan rautaiset sääret. Kaksi sen tähden, että Rooman valtakunta hajosi kahtia itäiseen ja läntiseen Roomaan. Dan 2:40 ”Ja neljäs valtakunta on tuleva, luja kuin rauta; niinkuin rauta musertaa ja särkee kaiken, niinkuin rauta murskaa, niin se on musertava ja murskaava ne kaikki.” –  Rooma todellakin oli em. kuvauksen täyttävä valtakunta. Mutta millainen valtakunta on se tuleva ’Rooma’? Näkyhän kuvaa tulevaisuutta ja tulevaisuuden Rooman pitäisi olla yhtä lailla rautainen kuin sen ensimmäinen esiintyminen. Tänä päivänä on vaikea kuvitella Euroopan Unionista kehittyvän tällaista Rooman perillistä.

Miten Daniel kuvaakaan sitä valtakuntaa, jota jalkaterät edustavat?  2:41 ”Ja että sinä näit jalkain ja varvasten olevan osittain savenvalajan savea, osittain rautaa, se merkitsee, että se on oleva hajanainen valtakunta; kuitenkin on siinä oleva raudan lujuutta, niinkuin sinä näit rautaa olevan saven seassa. 42 Ja että jalkojen varpaat olivat osaksi rautaa, osaksi savea, se merkitsee, että osa sitä valtakuntaa on oleva luja, osa sitä on oleva hauras.  43 Että sinä näit rautaa olevan saven seassa, se merkitsee, että vaikka ne sekaantuvat toisiinsa ihmissiemenellä, ne eivät yhdisty toinen toiseensa, niinkuin ei rautakaan sekaannu saveen.”  – Mitä tarkemmin tarkoittaa? ”…ne sekaantuvat toisiinsa ihmissiemenellä… ? Valtakunnan osien liittymistä toisiinsa avioliittojen kautta, mutta keiden? Sitä en osaa vielä kuvitella.

Ilm. 17:8 ”Peto, jonka sinä näit, on ollut, eikä sitä enää ole, mutta se on nouseva syvyydestä ja menevä kadotukseen; ja ne maan päällä asuvaiset, joiden nimet eivät ole kirjoitetut elämän kirjaan, hamasta maailman perustamisesta, ihmettelevät, kun he näkevät pedon, että se on ollut eikä sitä enää ole, mutta se on tuleva.

Miksi ihmiset ihmettelevät pedon nähdessään? Petohan on valtakunta tai valtioiden yhteenliittymä. Siitä todetaan, että se on ollut, mutta sitä ei enää ole, mutta se on tuleva. Tänä päivänä suosittu veikkaus pedon valtakunnaksi on Euroopan Unionista erottuvat kova ydin. Se ei kuitenkaan sovi tämän arvoituksen ratkaisuksi. Sen osalta voitaisiin todeta, että sitä (nimenomaan Euroopan Unionia) ei ole ollut, se on, miksi sen tarvitsisi tulla jos se kerran on jo?

Entä Rooman valtakunta? Mikä on Rooman valtakunnan vastine nykyaikana? Se on ollut, sitä ei ole enää – onko se tulossa? Rooman jakauduttua kahtia (Danielin pedon kaksi jalkaa) neljäsataa luvulla, Länsi-Rooman perintönä muodostui 800-luvulla Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta (lat. Sacrum Romanum Imperium), joka säilyi aina vuoteen 1806 saakka. Sen jälkeen sitä ei enää ole. Mutta olisiko se jossain muodossa tulossa? Euroopan Unioni syntyi 1950-luvulla, alun perin hiili- ja teräsyhteisönä, mutta on mykyisin 28 valtion unioni, joka on tiivistänyt olemustaan vuosien saatossa. Raamattu kertoo kuinka ihmiset ihmettelivät petoa; niin minäkin ihmettelisin jos EU esiintyisi sillä tavoin kuin Raamatun peto. Yhtäkaikki, EU:n ensimmäinen perustava sopimus laadittiin 1951 – Roomassa.

 

Toinen tulkinta – Islam

Kun perinteinen Danielin ja Ilmestyskirjan tulkinta selittää tulevaa petovaltaa, se sanoo, että tämä tuleva valtakunta on Rooman valtakunnan perillinen useiden muodonvaihdosten tuloksena. Vaihtoehtoisen tulkinnan tärkein esitetty ratkaisu on, että kysymyksessä on Israelin ympäristössä vaikuttavat valtiot ja niiden uskonnollinen tausta – ISLAM. Jos näin on niin mitkä ovat siinä tapauksessa neljä petoa, jotka ovat olemassa yhtä aikaa lopun aikoina? Babylon/Irak ja Persia/Iran ovat hyvinkin mahdollisia, mutta entä sitten Kreikka ja Rooma? Danielin näyn Kreikka oli valloitushaluinen Aleksanterin valtakunta, mutta nykyisestä Kreikasta ei saa sellaista vaikka kuinka käyttäisi mielikuvitustaan. Samoin on Rooman laita. Taitaa olla kuitenkin niin, että näky neljästä petovaltiosta kuvasi vain historiallisia perättäisiä valtioita. Sen sijaan kannattaa tutkia lähemmin viidettä ruumiinosaa ja sen kuvaamaa petovaltaa. Jos se on Islam, niin mikä on sen ydinvalta, vai onko se varpaiden kuvaama kymmenen valtion liitto?

Perinteisen tulkinnan tilalle on nykyisin siis tarjolla pedon valtakunnaksi Islam. Ottomaanien valtakunta pyrki laajenemaan voimakkaasti ja onnistuikin pääsemään jopa Wienin porteille. Toisesta suunnasta muhamettilaisten valtakunta työntyi pohjois-Afrikasta Euroopan puolelle Espanjaan. Ottomaanien valtakunta kuitenkin lakkasi olemasta 1920-luvulla. Tästä ”miekanhaavasta”, jonka Ilm 13:1 > mainittu seitsemänpäisen pedon yksi päistä sai, peto kuitenkin parani ja on kokemassa uutta nousua uskonnollis-poliittisella rintamalla. Islamilainen kenttä on kuitenkin hajanainen ja kärsii voimakkaista uskonnollisista oppiriidoista sunnien ja shiiojen kesken. Viime aikoina muslimien keskuudessa on noussut terroristisia liikkeitä, kuten Al Qaida ja Isis. Jos tämä Islam-tulkinta pedon valtakunnasta osoittautuu oikeaksi, tarkoittaa se, että toteutuakseen Islamilaisen maailmanvallan täytyy pystyä hautaamaan erimielisyytensä. Tässä voisi avuksi tulla Mahdina esiintyvä antikristus.

Islamilaisen pedon valtakuntaan kuuluu Irak, Iran ja mahdollisesti Afganistan ja Pakistan, Turkki, Syyria ja muita islamistisia Lähi-Idän arabivaltioita (Saudi-Arabia?). Psa 83 kuvaa Israelia vastaan syntyvää liittoumaa: 83:5 He sanovat: ”Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta.”  6 Sillä he neuvottelevat keskenään yksimielisesti, he tekevät liiton sinua vastaan:  7 Edomin teltat ja ismaelilaiset, Mooab ja hagrilaiset,  8 Gebal, Ammon ja Amalek, Filistea ynnä Tyyron asukkaat. 9 Myös Assur on liittynyt heihin, …

Liittokunnan ydin on Lähi-Idässä eli Israelin ympärillä. Ilmestyskirja kuitenkin kuvaa petovaltakuntaa: 13:7 ”Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.   Petovaltakunta tulee olemaan maailmanlaajuinen, mutta lyhytaikainen.

 

Toinen monien kannattama vaihtoehto ensimmäiseksi pedoksi on Islam, islamististen valtioiden yhteenliittymä. Tähän liittyy tulkintaesitys, jonka mukaan Danielin näkemän henkilön jalkaterät eivät kuvaakaan Euroopan Unionin ‘kuninkaita,’ vaan islamistisia valtioita. Savi niiden välissä kuvaa valtioiden hajanaisuutta ja löyhyyttä liitossa. Kaksi erillistä jalkaterää voisi kuvata islamistisen maailman kahtiajakautumista Sunneihin ja Shiioihin.

Tässä tulkinnassa on yksi piirre, joka saattaa kaataa sen: jalkaterät on uudessa tulkinnassa nimetty viidenneksi ruumiinosaksi. Kuitenkin kyse on neljännestä pedosta (Dan) ja neljännestä valtakunnasta! Jalat (jalkaterät) voidaan kyllä tulkita viidenneksi osaksi hahmoa, mutta petoa kuvataan Raamatussa aina neljänneksi valtakunnaksi. Jalkaterät kuuluvat yhteen säärien kanssa. Ne eivät osoita, että jalkaterät olisivat heikot. Niiden vahvistuksena ovat rautaiset varvasluut. Savi niiden välissä voi kertoa kymmenen kuninkaan pysymisestä erossa muista tai ainakin löyhästä liitosta. Entä jos saviosat, joita on kahdeksan kuvaavat heikkoja valtioita liittoumassa? Ja jos unohdamme jalkaterien olevan viides ruumiinosa ja hyväksymme ne osaksi ruumiin jalkoja? Islamistinen peto voisi muuten olla mahdollinen, mutta miten se sopii yhteen porton ja porttokirkkojen kanssa? Josko antikristus pystyisi yhdistämään kaksi erilaista uskonnollista maailmaa?

17:10 ”heistä on viisi kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut, ja kun hän tulee, pitää hänen vähän aikaa pysymän.

11 Ja peto, joka on ollut ja jota ei enää ole, on itse kahdeksas, ja on yksi noista seitsemästä, ja menee kadotukseen. – Tämä Ilmestyskirjan kuvaus sopii paitsi Roomaan, myös islamiin.

12 Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ovat kymmenen kuningasta, jotka eivät vielä ole saaneet kuninkuutta, mutta saavat vallan niinkuin kuninkaat yhdeksi hetkeksi pedon kanssa.

13 Näillä on yksi ja sama mieli, ja he antavat voimansa ja valtansa pedolle.  17 Sillä Jumala on pannut heidän sydämeensä, että he täyttävät hänen aivoituksensa, yksimielisesti, ja antavat kuninkuutensa pedolle, kunnes Jumalan sanat täyttyvät.”                                                                                                                                                      

14 ”He sotivat Karitsaa vastaan, mutta Karitsa on voittava heidät, sillä hän on herrain Herra ja kuningasten Kuningas; ja kutsutut ja valitut ja uskolliset voittavat hänen kanssansa.

Näissä lopun aikaan sijoittuvissa näyissä Jumala painottaa palvelijoidensa Danielin ja apostoli Johanneksen kautta: … neljäs peto… neljäs valtakunta … uudestaan ja uudestaan. Sen on oltava keskeisellä sijalla tulkitessamme lopun ajan tapahtumia. 

 

TOINEN PETO

Toista kaksisarvista petoa kuvataan Ilmestyskirjan 13. Luvussa:

Ilm 13:11 ”Ja minä näin toisen pedon nousevan maasta, ja sillä oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, ja se puhui niinkuin lohikäärme. 12 Ja se käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa sen nähden ja saattaa maan ja siinä asuvaiset kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava parani.  13 Ja se tekee suuria ihmeitä, niin että saa tulenkin taivaasta lankeamaan maahan ihmisten nähden. 14 Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden; se yllyttää maan päällä asuvaiset tekemään sen pedon kuvan, jossa oli miekanhaava ja joka virkosi.  15 Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.  16 Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, 17 ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. 18 Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.”

Kuolinhaavan paraneminen (j.12) viittaa maailmanvaltaan, josta ilmestyskirjassa 17:8 sanotaan: Peto, jonka sinä näit, on ollut, eikä sitä enää ole, mutta se on nouseva syvyydestä ja menevä kadotukseen; Jakeessa 13:15 todetaan, että ”sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki”. Mistä pedosta on puhe kun sanotaan hengen antamisesta pedon kuvalle? Pedon kuva ei voi olla ensimmäinen peto, joka on maailmanvalta. Vai voiko, mitä Raamattu sanoo?

13:14 ”Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden; se yllyttää maan päällä asuvaiset tekemään sen pedon kuvan, jossa oli miekanhaava ja joka virkosi.”

Voisi ajatella, että se peto, jonka kuva tehdään ja jota pitää kumartaa, olisi kuva antikristuksesta. Itsekin ajattelin, että antikristus, joka julistautuu jumalaksi, olisi se peto, joka vaatii itseään palvottavan ja jonka kuvaa pitäisi kumartaa aivan niin kuin Danielin aikoina piti kumartaa kuninkaan patsasta: Dan 3:5 ”heti kun te kuulette torvien, huilujen, kitarain, harppujen, psalttarien, säkkipillien ja kaikkinaisten muiden soittimien äänen, langetkaa maahan ja kumartaen rukoilkaa kultaista kuvapatsasta, jonka kuningas Nebukadnessar on pystyttänyt.” – Jae Ilm.13:14 kuitenkin sanoo, että maan asuvaiset tekevät kuvan siitä pedosta, jossa oli miekanhaava ja joka tästä haavasta parani. Yleisesti hyväksytään käsitys, että ko. peto on maailmanvalta, joka on menettänyt valtansa (saa miekaniskun), mutta joka ehkä pitkänkin tauon jälkeen virkoaa uuteen kukoistukseen. Raamatuntutkijat ovat perinteisesti olleet sitä mieltä, että ns. neljäs valtakunta eli Rooma, joka nyt on miekanhaavan haavoittama, tulee uudelleen nousemaan. Al Qaidan ja Isisin kalifaatin myötä on Islam kuitenkin saanut voimakasta kannatusta pedoksi. Täyttäähän Islam hyvinkin tämän kuvauksen.

Ilmestyskirjan 13.luvussa puhutaan toisesta pedosta, kolmatta petoa ei ole. Onko tämä toinen peto Väärä profeetta vai Antikristus? Kiinnitä huomiosi Ilm 13:14 sanontaan ”se villitsee maan päällä asuvaiset”.  2 Joh 1:7 mukaan on ”monta villitsijää lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi, joka oli lihaan tuleva; tämä tämmöinen on villitsijä ja antikristus (ἀντίχριστος).

Itse olen ollut sitä mieltä, että toinen peto kuvaa antikristusta, mutta on monia tutkijoita, jotka ovat sitä mieltä, että toinen peto on väärä profeetta. Molemmat eivät voi olla petoja, vai voivatko?

Voisiko kyseessä olla kaksoispeto? Toinen sarvi kuvaa antikristusta ja toinen väärää profeettaa. Jo Daniel kirjoitti kuvauksissaan näyistään esim. 7:24 ”Ja ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta ja… 7:21 se sarvi, jonka minä näin sotivan pyhiä vastaan…” –  Vastaavat ilmaukset löytyvät myös Ilmestyskirjasta. Sarvet kuvaavat kuninkaita tai vastaavia mahtimiehiä. Miksi ei siis tämä kaksisarvinen karitsa voisi kuvata sekä väärää profeettaa että antikristusta? Väärä profeetta toimii kuten Johannes Kastaja; hän valmistaa tietä antikristukselle.

Lohikäärme (saatana) on vielä tähän asti ollut taka-alalla, kun viides enkeli puhaltaa pasunaan (Ilm 9:1), niin, Johannes kertoo: minä näin tähden [saatana], taivaasta maan päälle pudonneen, ja sille annettiin syvyyden kaivon avain;Syvyyden kaivosta Saatana vapauttaa vankeudessa olleita omiaan vaivaamaan maan ihmisiä. Olemme nyt siis ahdingon ajan puolivälissä. Saatana ei edelleenkään esiinny julkisesti, vaan hyödyntää apureitaan väärää profeettaa ja antikristusta. Antikristus tuo itseään esille nimensä mukaisesti Kristuksen sijaisena (anti tarkoittaa vastaan, sijasta). 

Raamattu kehottaa sitä jolla on asiasta ymmärrys, selvittämään pedon nimen laskemalla sen luvun. Sekä hepreankielen että kreikan ja latinan kielien kirjaimilla on jokaisella oma numeroarvonsa. Kun lasketaan sanan tai sanojen numeroarvot yhteen pitäisi summaksi tulla 666 jotta kyseessä voisi olla Rammatun tarkoittama peto. Esimerkiksi Jeesus, kreikaksi Ἰησοῦς tuottaa numeroarvon 888. Raamatullisia kieliä ovat VT:n hepreankieli ja UT:n kreikka. Aika suosittu ehdokas pedoksi on Paavi. Eräs paavin arvonimistä on Vicarius Filii Dei eli Jumalan Pojan Sijainen. Tämän numeroarvoksi tulee 666. Latina ei ole alkuperäinen Raamatun kieli, eikä siitä pitäisi yrittää johtaa pedon nimeä eikä muutakaan. Monia historian henkilöitä on laskettu tällä tavoin ja saatu nimen lukuarvoksi 666, mutta yksimielisyyttä ei tällä menetelmällä ole saavutettu. 

Tämän paholaisen esikuntaan kuuluvan Kristuksen valheellisen vastineen henkilöllisyyttä on arvuuteltu apostolien ajoista lähtien. Suosittuja henkilöitä tähän tehtävään ovat olleet Rooman keisarit Nero, Domitianus ja Caligula ja tuoreimpia esityksiä vaikkapa profeetta Muhammed, Adolf Hitler ja Saddam Hussein. Nämä ehdotukset ovat oikeassa vain yhdessä mielessä: kyse on ihmisistä. Vähäisempiä antikristuksia on ollut maailmassa Jeesuksen ajoista lähtien. Näiden joukkoon varmaan kuuluvat edellä mainitut esimerkitkin. Antikristus todellakin on ihminen, ei mikään järjestö, epämiellyttävä aate tms. Raamatussa antikristuksesta käytetään kreikankielen sanaa anthropos (ἄνθρωπος) eli ihminen. Katoliseen kirkkoon penseästi suhtautuvat ovat esittäneet paavin olevan antikristus. Paavi tai paavius ei kuitenkaan täytä Raamatun ehtoja, joista selvin on tämä: 1 Joh 2:22 Hän on antikristus, se, joka kieltää Isän ja Pojan.”

 

1 Johanneksen kirje:

2:18 Lapsukaiset, nyt on viimeinen aika. Ja niinkuin te olette kuulleet, että antikristus tulee, niin onkin nyt monta antikristusta ilmaantunut; siitä me tiedämme, että nyt on viimeinen aika.

2:22 Kuka on valhettelija, ellei se, joka kieltää sen, että Jeesus on Kristus?  4:3 ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa.

Antikristus -sana muodostuu kahdesta osasta. Anti-etuliite merkitsee ’vastaan’, mutta myös jonkun sijasta. Antikristus tarkoittaa siis henkilöä, joka sekä vastustaa Jumalaa ja Hänen Kristustaan, että pyrkii anastamaan itselleen heidän asemansa. Paavilla on tiara, jossa on lukenut Vicarius Filii Dei, joka tarkoittaa Jumalan Pojan sijainen. Näiden sanojen lukuarvo latinankielessä on yhteensä 666. Matteus 23:9 opastaa: Ja isäksenne älkää kutsuko ketään maan päällä, sillä yksi on teidän Isänne, hän, joka on taivaissa. Katolisen kirkon pappeja kutsutaan nimellä Isä ja paavi on peräti Pyhä Isä. Kaikki paavit eivät suinkaan ole olleet jumalattomia. Joukossa on ollut hurskaitakin eikä kukaan heistä ole kieltänyt Isää tai Poikaa. Paavi ei siis voi olla antikristus, ellei sitten tule uutta paavia, joka täyttäisi tämän ehdon.

Milloin antikristus ilmaantuu? Lopun aikana, se on selvä. Lisäksi tiedämme, että antikristus ilmaantuu ennen Kristuksen toista tulemusta ja kolme asiaa on tapahtunut: 1) apostasia (ἀποστασία) eli luopumus tapahtuu ja 2) laittomuuden ihminen [antikristus] eli ”kadotuksen lapsi” ilmestyy. 2 Tes 2:3 Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, 3) Antikristus asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala. 2:4 tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala.

Mikä temppeli on kyseessä? Monet ovat varmoja siitä, että kyseessä on Jerusalemiin rakennettava kolmas temppeli. Siitä en olisi niin varma, mutta Jumalan temppeliin kuitenkin. Miksi ei vaikka Vatikaanissa sijaitsevaan Pietarin kirkkoon, jos vaikka katolisuudella olisi merkittävä rooli antikristuksen ilmestymisessä? Antikristus on saatanan vastine Kristukselle. Jeesus Kristus ei kuitenkaan koskaan julistautunut Jumalaksi, vielä vähemmän kaikkivaltiaaksi El Shadaiksi. Minkälainen jumala antikristus julistaa olevansa? Tuskin sentään kaikkivaltias Isä Jumala; kukaan ei ole nähnyt Häntä ja säilynyt elossa. Tätä väitettä eivät ihmiset sentään nielaise. Tämä jää nähtäväksi, mutta tämä julistus on joka tapauksessa selvääkin selvempi tunnusmerkki saatanan petoksesta. Tästä julistuksesta tiedämme, että kyse on antikristuksesta ja Jeesuksen toinen tulemus on lähellä.

Saatana haluaa tulla koko maailman valtiaaksi. Siksi uskon, ettei hän tyydy antikristuksen kautta tapahtuvaan kristittyjen jumalaksi julistautumiseen, vaan haluaa kaikkien uskontojen tunnustavan hänet jumalaksi. Voisiko kasvava ekumeeninen liike olla kehittynyt niin pitkälle, että se pitäisi sisällään kaikkien uskontojen jumalat? Eräs mahdollisuus, jota en ole huomannut kenenkään tarjoavan antikristuksen jumalaksi julistamiselle: Antikristus voisi nimetä Jerusalemissa sijaitsevan moskeijan vaikkapa Jumalan moskeijaksi. Kun hän siellä antaa julistuksensa, hän saattaa julistaa tähän tapaan. “Kaikki te, jotka uskotte yhteen Jumalaan, uskokaa minuun; Minä Olen. Minä olen Jehova ja minä olen Allah. Kun uskotte minuun ja teette minun tahtoni, minä annan teille taivaallisen rauhan ja maallisen yltäkylläisyyden.” – Jos ajoitus on oikea ja ihmiset ovat huolissaan miten maailman käy ja sitten tulee tällainen julistus yhdessä suurien ihmeiden kanssa – esimerkiksi suuri joukko enkeleitä todistaa julistusta – antikristuksen julistus yhdistää miljardien ihmisten uskon. Ihmiset tulevat olemaan innoissaan tulevasta jumalallisesta rauhasta ja maallisesta onnen ajasta.

  

Väärä profeetta 

Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin(Mat. 24:24). 

Jo apostolit aikoinaan varoittivat tulevasta ajasta ja sen mukana tulevista vääristä kristuksista ja vääristä profeetoista. Nämä ovat olleet pikkutekijöitä varsinaiseen petoprofeettaan nähden. 

Väärä profeetta toimii juutalaisiin nähden niin, että nämä uskovat hänen olevan profeetta Elia, jonka Raamattu sanoo tulevan ennen Messiasta. Näin poistuisi juutalaisia pidättävä este antikristuksen hyväksymisestä Jumalan lähettämäksi Messiaaksi. Entä miten antikristus voittaa puolelleen miljardin muslimin sydämet? Osoittamalla, että hän on muslimien kauan odottama 12. profeetta – Mahdi. Islaminuskoon kuuluu, etteivät sen uskovat tee kuvaa Allahista tai ylipäätään kenestäkään islamin johtohenkilöstä. Kuvan tekeminen antikristuksesta ei siis sopisi lainkaan tavoitteeseen voittaa muhamettilaisten palvonta. Sen sijaan kuvan tekeminen ensimmäisestä pedosta eli maailmanvallasta voisi hyvin sopia muslimeille. Mutta miten tällaista kuvaa kumarrettaisiin? Ehkäpä kumartaminen ei olekaan samanlaista kumartamista kuin Danielin aikana kuninkaan patsaskuvan rukoileminen kumartamalla. Kumartaminen ei Raamatussakaan läheskään aina tarkoita palvomista. Tässä tapauksessa kumartaminen voi yksinkertaisesti vain tarkoittaa maailmanvallan hyväksymistä. Kaikkinaiset mielenosoitukset on kielletty, kirjoitukset maailmanvaltaa vastaan kielletty jne. Ne, jotka protestoivat (eli eivät suostu ’kumartamaan’), tuomitaan vähintään vankeuteen tai peräti kuolemaan. Tästä ei olla kovinkaan kaukana tänä päivänä. Mitä tapahtuikaan natsivallan vastustajille? Mitä tapahtuukaan mielipiteensä ilmaiseville tänä päivä Turkissa? Ääri-islamistien saadessa vallan (heidän poliittis-uskonnollista ohjelmaansa ei ’kumarreta’), tarvitaan vain yksi askel eteenpäin jo nyt tänäkin päivänä nähtyyn toimintaan nähden. Tämän askeleen on ottanut islamistinen ääriliike Isis, joka on teloittanut suuria ihmisjoukkoja hyvinkin mielivaltaisin perustein; pienikin Isisin vastustamiseksi tulkittu käytös on johtanut ihmisten teloittamiseen.

Edellä totesin jo, että väärä profeetta toimii Johannes Kastajan tavoin: hän ei kuitenkaan valmista tietä Kristuksen toiselle tulemiselle, vaan antikristuksen. Antikristus pyrkii anastamaan oikean Kristuksen paikan. Väärän profeetan ja antikristuksen toiminta-ajatukseen kuuluu myös islamin ylimmän profeetan (jonka alainen Kristus islamin opetuksen mielestä on) eli Mahdin tulemisen osoittaminen ja antikristuksen varmistaminen myös tämän islamin uskon johtajaksi. Maailmassa on kolme merkittävää uskontoa, joiden kantava periaate on yksijumalaisuus. Ne ovat juutalaisuus, kristinusko ja islam. Antikristus pyrkii näiden kaikkien johtoon väärän profeetan avustamana. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei (ensimmäinen) peto saa tai edes pyri saamaan valtaansa koko maailmaa. Ilmestyskirja kuitenkin sanoo:

13:3 ”Ja minä näin yhden sen päistä olevan ikäänkuin kuoliaaksi haavoitetun, mutta sen kuolinhaava parantui. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa. 4 Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: ”Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan? 5 Ja sille annettiin suu puhua suuria sanoja ja pilkkapuheita, ja sille annettiin valta tehdä sitä neljäkymmentä kaksi kuukautta.  6 Ja se avasi suunsa Jumalaa pilkkaamaan, pilkatakseen hänen nimeänsä ja hänen majaansa, niitä, jotka taivaassa asuvat. 7 Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.”

Väärä profeetta ei kuitenkaan ole varsinainen väärän uskonnon opettaja. Portto eli lopunajan valheellinen kirkko pitää huolen opin vääristämisestä.

 

Portto     

Ilmestyskirja 17. luku: 1  ”Ja tuli yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli ne seitsemän maljaa, ja puhui minulle sanoen: ”Tule, minä näytän sinulle sen suuren porton tuomion, joka istuu paljojen vetten [ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä] päällä,”

‘Suuren porton tuomio’; kuka on tämä portto? Jakeessa 4 kerrotaan portosta, että nainen [portto,] oli puettu purppuraan ja helakanpunaan ja koristettu kullalla ja jalokivillä ja helmillä. Näin upeasti ovat pukeutuneet katolisen kirkon paavit ja kardinaalit. Kysymyksessä oleva portto näyttäisi olevan katolinen kirkko.  Vihjeitä saadaan lisää: portto istuu paljojen vetten päällä. Jakeessa 15 selitetään mitä ne merkitsevät: ”Vedet, jotka sinä näit, tuolla, missä portto istuu, ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä.  Katolinen kirkko on maailman suurin kirkko, jossa on jäseniä pitkälti toista miljardia.”                                                                                                                                                                                                

17:2 hänen, jonka kanssa maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet ja jonka haureuden viinistä maan asukkaat ovat juopuneet.”

17:3 Ja hän vei minut hengessä erämaahan. Siellä minä näin naisen [porton, katolisen kirkon] istuvan helakanpunaisen pedon selässä; peto oli täynnä pilkkaavia nimiä, ja sillä oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea.

Olen tuonut esille yleisesti hyväksytyn käsityksen porton identiteetistä; se on katolinen kirkko. Jos asia on näin, on oletettavaa, että petokin on opillisesti lähellä porton edustamaa uskoa. Jos taas peto on vaikkapa monien kannattama vaihtoehto – Islam – ei ole uskottavaa, että katoliskristillinen portto saisi istua sen selässä. Petovalta kuitenkin vihaa porttoa, mikä olisi ymmärrettävää jos maallisen pedon ja uskonnollisen porttokirkon erilainen uskonto aiheuttaisi eripuraa. Islamin ollessa peto, portto olisi haettava islamilaisesta maailmasta. Mekkaa on esitetty. Lukija voi tässä kohtaa itse ratkaista kumpi täyttää Raamatun kriteerit pedon kaupungiksi, Rooma vai Mekka. Itse asiassa todisteiden vertailuun voi ottaa muunkin kaupungin, mutta tehdään nyt vertailu Rooman ja Mekan kesken:

Ilm 17.1 ”Ja tuli yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli ne seitsemän maljaa, ja puhui minulle sanoen: ”Tule, minä näytän sinulle sen suuren porton tuomion, joka istuu paljojen vetten päällä, 17:15 Ja hän sanoi minulle: ”Vedet, jotka sinä näit, tuolla, missä portto istuu, ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä.”

Rooman edustama kristinusko on suurin kristillinen kirkkokunta; siinä ja sen ‘tyttärissä’ eli katolilaisuudesta eronneissa kirkoissa on yhteensä hyvän matkaa yli miljardi jäsentä. Mekan edustamassa islamissa on niin ikään yli miljardi muhamettilaista. Molemmat täyttävät ehdon.

17:2 ”hänen, jonka kanssa maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet ja jonka haureuden viinistä maan asukkaat ovat juopuneet.” – Rooman kirkko on varmasti ollut maan kuninkaiden kanssa juonimassa niin politiikan saralla kuin uskonkin kysymyksissä. Islamin osalta en osaa sanoa yhtä varmasti, vaikkakin se on opillisten riitojen vuoksi jakaantunut ja muodostaa kaksi pääleiriä, jotka ovat pahasti riidoissa keskenään.

17:4  ”Ja nainen oli puettu purppuraan ja helakanpunaan ja koristettu kullalla ja jalokivillä ja helmillä ja piti kädessään kultaista maljaa, joka oli täynnä kauhistuksia ja hänen haureutensa riettauksia.”  Rooma on täynnä ulkoista loistoa, jota Raamattu hyvin kuvaa. Kuvaus itse asiassa muistuttaa myös Israelin ylimpien pappien vaatetusta ja heidän arvonsa osoituksena kantamiaan koristeita. Mekan uskonnolliset johtajat eivät taida olla näin prameasti pukeutuneita. Mekka ei täytä Raamatun ehtoa tässä kohdin.

17:6  ”Ja minä näin sen naisen olevan juovuksissa pyhien verestä ja Jeesuksen todistajain verestä; ja nähdessäni hänet minä suuresti ihmettelin. ” – Rooma täyttää ehdon selvästi; kuinka se onkaan vainonnut apostolisen uskon omaavia ihmisiä vuosisatojen ajan. Kymmenet miljoonat ovat menettäneet vainoissa henkensä. Mekan osalta voidaan todeta, että se vainoaa oppinsa mukaisesti uskovia kristittyjä, mutta ei välttämättä ja suoralta kädeltä tapa heitä. Kristitty voi säilyä hengissä maksamalla veroa hengestään ja alistumalla nöyryyttävään kohteluun. Rooma on kyllä ‘voittaja’.

17:9 ”Tässä on ymmärrys, jossa viisaus on: Ne seitsemän päätä ovat seitsemän vuorta, joiden päällä nainen istuu; ne ovat myös seitsemän kuningasta;” Rooma on rakennettu seitsemän kukkulan päälle. Kukkula ei ole ihan sama kuin vuori, mutta Rooman selvä tunnusmerkki on seitsemän kukkulaa.

Seitsemän vuorta ovat AventinusCaelius, Capitolius, Esquilinus, Palatium, Quirinalis ja Viminalis. Kaikki kukkulat sijaitsevat Serviuksen muurin sisäpuolella eli ovat aivan vanhan Rooman ydintä. Muurin uskotaan rakentaneen Servius Tullius lähes 400 vuotta eaa. Yhdessä muiden Raamatun antamien vihjeiden perusteella on mielestäni täysin perusteltua katsoa, että kyseessä on Rooman kaupunki ja Rooman valtakunta.

Mekka ei ole tunnettu tästä ominaisuudesta.

Ilm 18:3Sillä hänen haureutensa vihan viiniä ovat kaikki kansat juoneet, ja maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet hänen kanssansa, ja maan kauppiaat ovat rikastuneet hänen hekumansa runsaudesta.” Rooma oli Johanneksen aikoina maailman keskus ja varmaan myös kaupan keskus. Kuvaus pitää paikkansa siihen aikaan suhteutettuna ja onhan Rooma nykyäänkin miljoonakaupunki vielä kahden tuhannen vuoden jälkeen. Mekka ei ymmärtääkseni ole ollut koskaan näin merkittävä kauppapaikka, jossa kauppiaat olisivat näin rikastuneet.

18:17Ja kaikki laivurit ja kaikki rannikkopurjehtijat ja merimiehet ja kaikki merenkulkijat seisoivat loitolla  18 ja huusivat nähdessään hänen palonsa savun ja sanoivat: ”Mikä on tämän suuren kaupungin vertainen?”  19 Ja he heittivät tomua päänsä päälle ja huusivat itkien ja surren ja sanoivat: ”Voi, voi sitä suurta kaupunkia, jonka kalleuksista rikastuivat kaikki, joilla oli laivoja merellä, kun se yhdessä hetkessä tuhoutui!”  Kaupunki sijaitsee meren äärellä koska merenkulkijat , laivurit ja rannikkopurjehtijat surevat kaupungin tuhoa menettämäänsä rikkautta. Rooma täyttää ehdon, mutta Mekka ei, koska se on noin 80 km sisämaassa.

Rooma täyttää Raamatun kuvauksen Porton kaupungista, mutta Mekka ei.

Ilm 17:5 ”Ja hänen otsaansa oli kirjoitettu nimi, salaisuus: ”Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistuksien äiti.” – Suuren Babylonin salaisuutta ovat monet koettaneet selvittää. Satojen vuosien ajan on pidetty suorastaan selvänä, että se on katolinen kirkko ja se suuri kaupunki on Rooma. Islamin nousun myötä ovat monetkin tutkijat valinneet Ilmestyskirjan portoksi Islamin ja kaupungiksi jonkin Islamin suurista kaupungeista, kuten Mekan. Hanoch Ben Keshet esittää kaupungiksi Jerusalemia. Hän toteaa, että jo Hesekielin ja Jesajan aikoina Jerusalemia moitittiin porttona: Jes 1:21 ”Voi, kuinka onkaan portoksi tullut uskollinen kaupunki! Se oli täynnä oikeutta, siellä asui vanhurskaus, mutta nyt murhamiehet.” Rooma ei tule tämän tutkijan mukaan kysymykseen, koska Roomaa ei ollut olemassakaan kun em. jakeen mukaan Jerusalem jo todettiin tulleen portoksi. Hanoch Ben Keshet näyttää unohtavan, että kyse on tulevaisuuteen kohdistuvasta näystä, joka näytettiin Johannekselle Rooman valtakunnan suuruuden aikana.

Ilm. 17:18 ”Ja nainen, jonka sinä näit, on se suuri kaupunki, jolla on maan kuninkaitten kuninkuus. – Johannekselle kerrottiin näyssä portosta ja porton kaupungista, että se on suuri kaupunki, jolla on maan kuninkaitten kuninkuus. Tuohon aikaan Israel oli syrjäinen Rooman provinssi ja Jerusalemia ei kukaan voinut kuvailla suureksi kaupungiksi saati sitten, että sillä olisi ollut maan kuninkaitten kuninkuus. Jos näky on sijoitettava lopun aikaan, ei Jerusalemin merkitys ole siitä juuri muuttunut. Jerusalem ei ole minkään maallisen kuninkuuden asuinsija puhumattakaan useamman kuninkaan. Päinvastoin, kymmenen Israelia ympäröivän maan kuningasta liittoutuu tavoitteenaan tuhota Israel ja Jerusalem. 17:15 ”Ja hän sanoi minulle: Vedet, jotka sinä näit, tuolla, missä portto istuu, ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä.

Ilm. 17:16 kertoo porton kohtalon. ”Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ja peto, ne vihaavat porttoa ja riisuvat hänet paljaaksi ja alastomaksi ja syövät hänen lihansa ja polttavat hänet tulessa.”

Em. tutkija kertoo kuulleensa kansallisen radioaseman Voice of Israelin kertoneen, että Jerusalem on kirjaimellisesti rakennettu seitsemän vuoren päälle. Ainakin tämä kuvaus näyttäisi toteutuvan Jerusalemin kohdalla. Mutta entä muut, joita vertailin Rooman ja Mekan kesken?

Onpa porton kaupunki Rooma, Mekka, Jerusalem tai jokin muu, porttokaupungin kohtalo kerrotaan Ilm 17:16:ssa.

Katolisella Roomalla on johtava rooli maailmassa, nyt lähinnä uskonnollisessa, mutta tulevaisuudessa myös poliittisessa mielessä. Onpa se johtava kaupunki Rooma, Mekka tai joku muu, ilm. 17:18 kuvaa tämän suuren uskonnollisen kaupungin hallitsevan pedon ja hänen kuninkaittensa joukkoja: ”Portto istuu pedon selässä.”- Tämä kuvaa sitä, että uskonnollinen johto hallitsee maallista ja sotaista petovaltiota. Kun harkitsemme porton kaupunkia, on tärkeää muistaa tämä merkittävä kaupungin piirre; pedon valtakunnan hallinto on todennäköisesti tässä porttokaupungissa. Jerusalem ei voi olla Danielin ja Ilmestyskirjan tarkoittama portto, koska portto uskonnollisessa mielessä hallitsee (ratsastaa) petovaltiota tai valtioliittoa. Portto istuu pedon selässä, mikä mielestäni todistaa juuri tästä läheisestä yhteydestä. Mutta peto ja hänen kuninkaansa eivät voi sietää tätä puuttumista heidän asioihinsa. Porton loppu tulee lyhyen valta-ajan jälkeen omien eli pedon joukkojen taholta. 

Israelia ja Jerusalemia voidaan kyllä kuvata portoksi, koska ne ovat olleet uskottomia Jumalan kanssa tehdylle liitolle ja profeetat ovat sen seurauksista varoittaneet. Israelia kuvataan uskottomaksi vaimoksi ja kutsutaan palaamaan Jumalansa tykö. Uskotonta Jerusalemia rangaistaan, mutta nöyrä ja Messiaaseen uskova pieni jäännös säilyy. Vanhan Jerusalemin tilalle tulee Uusi Jerusalem ja Jumala täyttää liittonsa tämän kaupungin kanssa.

Hes 16:58 ”Sinä saat kantaa iljetyksesi ja kauhistuksesi, sanoo Herra. 59 Sillä näin sanoo Herra, Herra: Minä olen tehnyt sinulle sen mukaan, kuin sinä olet tehnyt, kun olet pitänyt valan halpana ja rikkonut liiton. 60 Mutta minä muistan liittoni, jonka tein sinun kanssasi sinun nuoruutesi päivinä, ja minä teen sinun kanssasi  iankaikkisen liiton.”

Ilmestyskirja: 18:1 ”Sen jälkeen minä näin tulevan taivaasta alas erään toisen enkelin, jolla oli suuri valta, ja maa valkeni hänen kirkkaudestaan. 2 Ja hän huusi voimallisella äänellä sanoen: ”Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon ja tullut riivaajain asuinpaikaksi ja kaikkien saastaisten henkien tyyssijaksi ja kaikkien saastaisten ja vihattavain lintujen tyyssijaksi.  3 Sillä hänen haureutensa vihan viiniä ovat kaikki kansat juoneet, ja maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet hänen kanssansa, ja maan kauppiaat ovat rikastuneet hänen hekumansa runsaudesta.”  4 Ja minä kuulin toisen äänen taivaasta sanovan: ”Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa.”

Kristuksen uskovia kehotetaan erottautumaan pedon (antikristuksen) maailmanjärjestyksen ja pettävän uskonnon eksyttävästä voimasta, jota porttokirkko julistaa lopunaikana. Katolisella kirkolla ja sen porttotyttärillä on monia oppeja, jotka eivät ole Raamatusta. Miten ihminen osaisikaan erottaa, onko jokin oppi niin tai näin kun oppineetkin ovat montaa eri mieltä? Pelastus ei riipu siitä onko käsittänyt kaiken viimeisen päälle oikein. Jumala vain varoittaa tarkoittaen tätä: lähtekää pois porttokirkosta, mutta jos ette lähde, tulette osallisiksi porton synneistä ja saatte kärsiä porttokirkolle tulevista vitsauksista. Jumala on aiemminkin varoittanut kansaansa Baabelista:

Jer 51:6 ”Paetkaa Baabelista ja pelastakoon kukin henkensä, älkää hukkuko sen syntiin. Sillä tämä on Herran koston aika, hän maksaa sille, mitä se on ansainnut.  7 Baabel oli Herran kädessä kultainen malja, joka juovutti kaiken maan. Sen viinistä joivat kansat; sentähden kansat tulivat mielettömiksi.  8 Äkisti on Baabel kaatunut ja murskaantunut. Valittakaa hänen tähtensä! Hakekaa balsamia hänen kipuunsa, ehkä hän paranee. 9 ’Me olemme koettaneet parantaa Baabelia, mutta ei hän ole parantunut. Jättäkää hänet ja menkäämme pois, kukin omaan maahansa; sillä hänen tuomionsa ulottuu taivaaseen asti, kohoaa pilviin saakka.”

2 Kor 6:17 Sentähden: ”Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani.”

Lopun aikoina monet kokevat tärkeäksi uskoa ja varmistua omasta ja läheistensä pelastuksesta. Joku saattaa hyvinkin kokea, ettei kirkko tarjoa hänelle oikeaa totuutta ja etsiytyy muualle. Eivät kirkotkaan jää toimettomaksi; he tiivistävät julistustaan ja ottavat lujemman otteen jäsenistään. Ilman omakohtaisesti hankittua tietoa ihmiset ovat kirkkojensa pappien antaman ja heidän suodattamansa tiedon varassa. Ne sananjulistajat saavat kuulijoikseen suurimmat massat, jotka julistavat sellaista oppia mitä ihmiset haluavat kuulla.”Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen” (2 Tes 2:11-12).

18:5 Sillä hänen syntinsä ulottuvat taivaaseen asti, ja Jumala on muistanut hänen rikoksensa. 6 Kostakaa hänelle sen mukaan, kuin hän on tehnyt, ja antakaa hänelle kaksinkertaisesti hänen teoistansa; siihen maljaan, johon hän on kaatanut, kaatakaa te hänelle kaksin verroin. 7 Niin paljon kuin hän on itselleen kunniaa ja hekumaa hankkinut, niin paljon antakaa hänelle vaivaa ja surua. Koska hän sanoo sydämessään: ’Minä istun kuningattarena enkä ole leski enkä ole surua näkevä’, 8 sentähden hänen vitsauksensa tulevat yhtenä päivänä: kuolema ja suru ja nälkä, ja hän joutuu tulessa poltettavaksi, sillä väkevä on Herra Jumala, joka on hänet tuominnut.”

18:9 Ja maanpiirin kuninkaat, jotka hänen kanssansa ovat haureutta harjoittaneet ja hekumallisesti eläneet, itkevät ja parkuvat häntä, kun näkevät hänen palonsa savun;  10 he seisovat loitolla kauhistuen hänen vaivaansa ja sanovat: ”Voi, voi sinua, Babylon, sinä suuri kaupunki, sinä vahva kaupunki, sillä sinun tuomiosi tuli yhdessä hetkessä!”

‘Palonsa savun’ ja jakeiden 10 ja 19 ‘yhdessä hetkessä tuhoutui’ saattavat hyvinkin merkitä ydinpommin aiheuttamaa tuhoa. Mikä muu voisi tuhota suuren kaupungin yhdessä hetkessä?

18:11 ” Ja maanpiirin kauppiaat itkevät ja surevat häntä, kun ei kukaan enää osta heidän tavaraansa, 12 kaupaksi tuotua kultaa ja hopeata ja jalokiviä ja helmiä ja pellavakangasta ja purppuraa ja silkkiä ja helakanpunaa ja kaikkinaista hajupuuta ja kaikenlaisia norsunluu-esineitä ja kaikenlaisia kalleimmasta puusta ja vaskesta ja raudasta ja marmorista tehtyjä esineitä, 13 ja kanelia ja hiusvoidetta ja suitsuketta ja hajuvoidetta ja suitsutuspihkaa ja viiniä ja öljyä ja lestyjä jauhoja ja viljaa ja karjaa ja lampaita ja hevosia ja vaunuja ja orjia ja ihmissieluja. 14 Ja hedelmät, joita sinun sielusi himoitsi, ovat sinulta menneet, ja kaikki kalleutesi ja komeutesi ovat sinulta hävinneet, eikä niitä enää koskaan löydetä. 15 Niiden kauppiaat, ne, jotka rikastuivat tästä kaupungista, seisovat loitolla kauhistuen hänen vaivaansa, itkien ja surren, ”

16 ja sanovat: ”Voi, voi sitä suurta kaupunkia, joka oli puettu pellavaan ja purppuraan ja helakanpunaan ja koristettu kullalla ja jalokivillä ja helmillä, kun semmoinen rikkaus yhdessä hetkessä tuhoutui!”  17 Ja kaikki laivurit ja kaikki rannikkopurjehtijat ja merimiehet ja kaikki merenkulkijat seisoivat loitolla 18 ja huusivat nähdessään hänen palonsa savun ja sanoivat: ”Mikä on tämän suuren kaupungin vertainen?

19 ”Ja he heittivät tomua päänsä päälle ja huusivat itkien ja surren ja sanoivat: Voi, voi sitä suurta kaupunkia, jonka kalleuksista rikastuivat kaikki, joilla oli laivoja merellä, kun se yhdessä hetkessä tuhoutui!” 20 Riemuitse hänestä, taivas, ja te pyhät ja apostolit ja profeetat; sillä Jumala on hänet tuominnut ja kostanut hänelle teidän tuomionne.”

Mihin viittaa persoonapronomini hänelle? Toisaalta tuhoutuu suuri kaupunki ja sen miljoonaväestö ja kuitenkin koston osoite on hän. Kuka on tämän suuren kaupungin johtohahmo. Se on käsitykseni mukaan kaikkien tuntema ja tietävä sen hetkinen – paavi.

21 ”Ja väkevä enkeli otti kiven, niinkuin suuren myllynkiven, ja heitti sen mereen sanoen: ”Näin heitetään kiivaasti pois Babylon, se suuri kaupunki, eikä sitä enää löydetä.”

Kysymyksessä oleva suuri kaupunki Babylon, on Rooma. Roomasta käytettiin nimeä Babylon, jottei sen seurakunnan olinpaikka olisi vainojen aikana paljastunut. 1 Piet 5:13 ”Tervehdyksen lähettää teille Babylonissa [Roomassa] oleva seurakunta, valittu niinkuin tekin, ja minun poikani Markus.”

17:15 ”Ja hän sanoi minulle: ”Vedet, jotka sinä näit, tuolla, missä portto istuu, ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä.  16 Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ja peto, ne vihaavat porttoa ja riisuvat hänet paljaaksi ja alastomaksi ja syövät hänen lihansa ja polttavat hänet tulessa.” – Tämä Ilmestyskirjan jae kertoo porton ja pedon suhteesta; kuninkaat ja heidän johtajansa peto vihaavat porttoa (uskonnollista maailman johtajaa) ja ’syövät hänen lihansa’ ja ’polttavat hänet tulessa’. Porton loppu onkin kuvauksen mukaan tapahtuva yhdessä hetkessä. Polttava tuli on todennäköisesti peräisin ydinaseesta, jonka ampuu pedon joukot. Enää ei portto ratsasta pedon selässä. Miksi peto vihaisi porttoa, joka ratsastaa sen selässä? Heidänhän pitäisi tehdä yhteistoimintaa. Ehkä maallinen valtioliittouma ei pidä siitä, että sitä ohjailee uskonnollinen toimija, ei varsinkaan jos heidän uskontonsa eroavat toisistaan.

Saatanan, pedon ja väärän profeetan kohtalo on selvä: Ilm 19:20 ”Ja peto otettiin kiinni, ja sen kanssa väärä profeetta, joka sen nähden oli tehnyt ihmetekonsa, joilla hän oli eksyttänyt ne, jotka olivat ottaneet pedon merkin, ja ne, jotka olivat sen kuvaa kumartaneet; ne molemmat heitettiin elävältä tuliseen järveen, joka tulikiveä palaa.”

  

Jumalan sinetti ja pedon merkki                          

Ihmisiä on kahdenlaisia: on Jumalan lapsia (Jumalan poikia), jotka tekevät Jumalan tahdon ja saavat Pyhän Hengen sinetin ja muut ovat saatanan omia, sellaisia jotka vähät välittävät Jumalan tahdon tekemisestä ja jotka hakevat elämässään vain omaa hyväänsä ja omaa nautintoaan. Tämän kahtiajaon pohjalta tutkin Jumalan sinettiä ja Pedon merkkiä. On myös kolmas ryhmä: ne, jotka eivät ole kuulleetkaan Jumalasta ja Kristuksesta tai jotka ovat lapsia ja liian nuoria ymmärtämään.

Matteus ja Luukas kirjoittavat Jeesuksen sanoneen: ”Joka ei ole minun kanssani, se on minua vastaan; ja joka ei minun kanssani kokoa, se hajottaa” (Mat.12:30 ja Luuk. 11:23). Jos ihminen kuulee ja ymmärtää evankeliumin, hänen on tehtävä valinta; joko hän uskoo ja ryhtyy muuttamaan elämäänsä Jumalan tahdon mukaiseksi tai sitten hän ei usko. Päätöksen tekemiseen voi kulua aikaa, mutta joskus se on tehtävä. Jotkut ehkä ajattelevat “olihan tuo mielenkiintoista, mutta en kuitenkaan taida…”. Silloin hän itse asiassa valitsee kohtalonsa Mat.15:13 mukaisesti: Mutta hän [Jeesus] vastasi ja sanoi: ”Jokainen istutus, jota minun taivaallinen Isäni ei ole istuttanut, on juurineen revittävä pois.” – Tällainen ihminen ei saa Jumalan sinettiä, vaan pikemminkin Pedon merkin. Pedon merkin vastaanottavat ja sen valheen uskovat saavat tuomionsa koska kuten 2 Tes 2:12 sanooettä kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen”.

 

Jumalan sinetti

5 Mooseksen kirja:

6:4 Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi.

5 Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi.

6 Nämä sanat, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, painukoot sydämeesi.

7 Ja teroita niitä lastesi mieleen ja puhu niistä kotona istuessasi ja tietä käydessäsi, maata pannessasi ja ylös noustessasi.

8 Ja sido ne merkiksi käteesi, ja ne olkoot muistolauseena sinun otsallasi.

9 Ja kirjoita ne talosi pihtipieliin ja portteihisi.

Vaikka Jumala sanoi, että Hänen sanansa tuli sitoa merkiksi käteen ja niiden tuli olla muistolauseena otsalla, oli Jumalan tarkoituksena painottaa Jumalan sanan merkitystä ihmisten sydämissä ja mielissä: Jer 31:33 ”Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.”  Jes 51:7 ”Kuulkaa minua, te jotka vanhurskauden tunnette, kansa, jonka sydämessä on minun lakini: älkää peljätkö ihmisten pilkkaa älkääkä kauhistuko heidän herjauksiansa.”

Hebr 10:16 ”Tämä on se liitto, jonka minä näiden päivien jälkeen teen heidän kanssaan”, sanoo Herra: ”Minä panen lakini heidän sydämiinsä ja kirjoitan ne heidän mieleensä”; Samoin Hebr. 8:10 ”Sillä tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra:

Minä panen lakini heidän mieleensä, ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.”

Juutalaiset ottivat nämä lauseet kirjaimellisesti; kotien portinpielissä oli syvennys, jossa säilytettiin näitä ohjeita. Ei kai tätä kaunista tapaa voi moittiakaan, vaikkakin tärkeintä oli, että sanat painuivat ihmisten mieliin ja sydämiin. Tarkoitus varmaankin oli, että ihmiset tutkiskelisivat niitä mielessään ja sydämessään. Luuk 22:19 ”Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä.” – Kun Raamattu (2.Tim. 2:19) sanoo, että “Herra tuntee omansa”, niin tunteminen ei perustu siihen, että ihmisen otsassa on pieni laatikko, jonka sisällä on joitakin Raamatunlauseita; Herra ja Hänen enkelinsä näkevät ihmisten mieliin (aivoihin) ja sydämiin. Nykyisin ei katsota sydämissä olevan mitään ajatus- tai tunnetoimintaa, vaan ne ovat ihmisten aivoissa eli mielissä. Joskus 1970-luvulla Jehovan todistajat vakavissaan ajoivat näiden Raamatunlauseiden kirjaimellista ymmärtämistä ja kovasti todistelivat sydämessä olevan ajatustoimintaa. 

Siis: Laki sydämeen ja mieleen, ei pikku laatikkoon otsan päälle. Enkelit lukevat ihmisten aivoista ovatko ko. ihmisen Jumalan lapsia vai pedon. Esimerkiksi, kun Jumala oli kauhistunut ihmisten käytöksestä Sodomassa ja Gomorrassa, ihmisistä selvitettiin olivatko he vanhurskaita. Abraham tinkasi Jumalaa säästämään kaupungit tuholta, jos vain kaupunkilaisten joukosta löytyisi muutaman kymmentä vanhurskasta. Ei vain löytynyt. Ei sen takia, että ihmisten otsissa ei ollut näitä pikku koteloita, vaan siksi, että Jumalan käskyt eivät olleet painuneet ihmisten mieliin (aivoihin) tai sydämiin eikä heidän käsiinsä (tekojen muodossa).

Yhtälailla samasta vertauskuvallisuudesta on kyse kun Jumala lähetti enkelit surmaamaan ihmisiä joilla ei ollut otsaan kirjoitettua Herran nimeä. Hes 9:4 ja Herra sanoi hänelle: ”Kierrä kaupungin, Jerusalemin, läpi ja tee merkki niitten miesten otsiin, jotka huokaavat ja valittavat kaikkia kauhistuksia, mitä sen keskuudessa tehdään.”

 

Onko sapatti Jumalan merkki (sinetti)?

2 Moos 31:16 ”Ja pitäkööt israelilaiset sapatin, niin että he viettävät sapattia sukupolvesta sukupolveen ikuisena liittona.  31:13 ”Puhu israelilaisille ja sano: Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen, tietääksenne, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät.”

On totta, että Jumala sanoi sapatin olevan merkkinä Hänen ja israelilaisten välillä. Jeesus sanoi Mar 2:27 ”Ja hän sanoi heille: Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten. –  Ihmisiä ovat israelilaisetkin. Jeesus ei sanonut, että sapatin vietto kuuluu kaikille ihmisille, myös käännynnäisille. Eivät myöskään apostolit vahvistaneet tällaista oppia. Kuitenkin on voimassa osana kymmentä käskyä “muista pyhittää lepopäivä” ja lepopäivä on tavallaan sapatti, mutta ei sisällä sapatin pikkutarkkoja käskyjä. Esimerkiksi sapatin säännöissä määriteltiin kuinka monta askelta sai kävellä sapattina. Kun opetuslapset palasivat Jerusalemiin Öljymäeltä, sen kerrottiin olevan “sapatinmatkan päässä” Apt.1:12 ”Silloin he palasivat Jerusalemiin vuorelta, jota kutsutaan Öljymäeksi ja joka on lähellä Jerusalemia, sapatinmatkan päässä. ” –  Jeesus myös sanoi olevansa sapatin herra!

Sapatti annettiin siis israelilaisille! VT on täynnä vahvistuksia tälle.  Tyypillinen esimerkki (Mar 2:27), jossa rakennetaan oppi yhden jakeen pohjalle ja unohdetaan kymmeniä muita. 

 

Milloin uskova saa Jumalan sinetin?

Efe 1:13 ”Hänessä on teihinkin, sittenkuin olitte kuulleet totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin, uskoviksi tultuanne pantu luvatun Pyhän Hengen sinetti, 4:30 Älkääkä saattako murheelliseksi Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka.”

Efesolaiskirjeen mukaan ihminen saa Jumalan Pyhän Hengen sinetin uskovaksi tultuaan. Jos ihminen pysyy uskossaan, sinetti on hänellä vakuutena lunastuksen päivään saakka. Luuk. 21:28 ”Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä. – Lunastuksen päivä viittaa käsittääkseni lopun ajan tapahtumiin, jolloin vapaus tästä saatanallisesta menosta on lähellä.

Ilm 7:3 ja sanoi: ”Älkää vahingoittako maata älkääkä merta, älkää myös puita, ennenkuin me olemme painaneet sinetin Jumalamme palvelijain otsaan.”

Myös enkelit voivat painaa ihmiseen Jumalan sinetin. Ilmestyskirja kertoo: 7:2 ”Ja minä näin erään muun enkelin kohoavan auringonnoususta, ja hänellä oli elävän Jumalan sinetti, ja hän huusi suurella äänellä niille neljälle enkelille, joille oli annettu valta vahingoittaa maata ja merta, 3 ja sanoi: ”Älkää vahingoittako maata älkääkä merta, älkää myös puita, ennenkuin me olemme painaneet sinetin Jumalamme palvelijain otsaan.” 4 Ja minä kuulin sinetillä merkittyjen luvun, sata neljäkymmentä neljä tuhatta merkittyä kaikista Israelin lasten sukukunnista: 9:4 ja niille sanottiin, etteivät ne saa vahingoittaa maan ruohoa eikä mitään vihantaa eikä yhtään puuta, vaan ainoastaan niitä ihmisiä, joilla ei ole Jumalan sinettiä otsassaan.”   

Jumalan sinetti on merkki Jumalan enkeleille, etteivät ne kohdista toimenpiteitä sinetin omaavia ihmisiä vastaan. Peto puolestaan vainoaa näitä ihmisiä tappaen heitä.                                                                                                

 

 

Pedon merkki

Onko mikrosiru pedon merkki? Nykyajan suosittu teoria kertoo, että mikrosiru, joka istutetaan ihmisen käteen ihon alle, on Raamatussa kerrottu pedon merkki. Mikrosiru sisältää tiedot ihmisestä, mutta myös sen antajasta. Vain sellainen ihminen, jolla on mikrosiru, voi ostaa tai myydä (Ilm.13:17).

Mikrosiru ei kuitenkaan voi olla tämä Raamatussa kerrottu pedon merkki.

Ilmestyskirja:                                                                                                                         20:4 ”Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, janiiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta.”

5 ”Muut kuolleet eivät vironneet eloon, ennenkuin ne tuhat vuotta olivat loppuun kuluneet. Tämä on ensimmäinen ylösnousemus. 20:6 Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he tulevat olemaan Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan ne tuhannen vuotta.”

Jakeessa 20:4 kuvataan pyhiä, jotka saavat tuomiovallan hallita yhdessä Kristuksen kanssa. Näitä pyhiä on kahdenlaisia: 1. Sellaisia, jotka on teloitettu Kristuksen vuoksi ja 2. sellaisia, jotka eivät suostuneet kumartamaan petoa ja sen kuvaa ja ottamaan sen merkkiä.

Nämä ensimmäisen ylösnousemuksen pyhät ovat niitä, jotka viimeisen kahden tuhannen vuoden ajan ovat kuolleet Kristuksessa tai olivat Kristuksen omia tämän parousian koittaessa. Useinkin ajatellaan, että pedon merkki on käytössä vasta lopun aikoina. Se on kuitenkin ollut tarjolla jo kaksi tuhatta vuotta. Mikrosiru on kuitenkin hyvin tuore keksintö. Kahden tuhannen vuoden aikana ei kukaan ole voinut ottaa käteensä tai otsaansa mikrosirua, koska niitä ei ole ollut olemassakaan. Ilm 20:4 todistaa pyhien olleen ottamatta pedon merkkiä otsaansa tai käteensä eivätkä olleet kumartaneet pedon kuvaa. Kun pyhiä kuitenkin vaadittiin ottamaan pedon merkki, ja mikrosirua ei ollut olemassakaan, pedon merkin on täytynyt olla jokin muu merkki. Tunnusomaista pyhille sen sijaan on, että he ovat saaneet toisen merkin eli Jumalan sinetin otsaansa Pyhän Hengen saamisen yhteydessä.

Ilm 14:9 ”Ja heitä seurasi vielä kolmas enkeli, joka sanoi suurella äänellä: ”Jos joku kumartaa petoa ja sen kuvaa ja ottaa sen merkin otsaansa tai käteensä,”

Sirua ei voi ottaa otsaan! Niinpä pedon merkki ei voi olla mikrosiru!

Miten käytännössä voitaisiin mikrosiru asentaa ihmisten käsiin ympäri maailman? Vaikka sirun asentaminen olisi yhtä helppoa kuin rokotuksen antaminen, ei miljardien ihmisten ’rokottaminen’ mikrosirulla ole mahdollista sen 42 kuukauden kuluessa mikä pedolla on aikaa.

Miksi peto ylipäätään vaatisi ihmisiä ottamaan fyysistä merkkiä tunnustaakseen olevansa pedon palvelija? Jos ihmisellä ei ole Jumalan sinettiä, hän on pedon oma! Lopun aikana on siis ihmisissä kahdenlaisia sinettejä: Jumalan sinettejä ja Pedon merkkejä. Molemmat ovat ulospäin ihmissilmälle näkymättömiä, mutta Jumala ja Hänen enkelinsä ne näkevät ja tunnistavat omansa. Varmaan myös saatana tuntee omansa niinkuin Jumalakin.  

Jumalan sinetti ei ole fyysinen, ulospäin näkyvä tunnusmerkki. Kun ihmisestä sanotaan, että hän on Jumalan kuva, se näkyy vain hänen käyttäytymisessään ja vasta ihmisen kuoltua ja noustua ylös, hän muuttuu kirkastetun Kristuksen kuvan kaltaiseksi. 

2 Kor 1:22 [Jumala] joka myös on painanut meihin sinettinsä ja antanut Hengen vakuudeksi meidän sydämiimme.

5:5 Mutta se, joka on valmistanut meidät juuri tähän, on Jumala, joka on antanut meille Hengen vakuudeksi. 8 Mutta me olemme turvallisella mielellä ja haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiista ja päästä kotiin Herran tykö.

Efe 1:13  Hänessä on teihinkin, sittenkuin olitte kuulleet totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin, uskoviksi tultuanne pantu luvatun Pyhän Hengen sinetti, Efe 4:30  Älkääkä saattako murheelliseksi Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka.

Pedon merkki sen enempää kuin pedon kuvakaan eivät ole kirjaimellisia merkkejä tai kuvia. Pedon merkki on Jumalan sinetin vastakohta. Kuinka siis pedon merkki olisi kirjaimellisesti tulkittava kun Jumalankaan merkki (sinetti) ei ole? Kun Jumala tuntee omansa, vaikka näillä ei olekaan mitään fyysistä merkkiä, varmaan myös saatana samalla tavoin tunnistaa omansa. Pyhän Hengen sinetti sen enempää kuin pedonkaan merkkikään eivät ole fyysisiä merkkejä, vaan ihmisen aivoihin tallentunutta tietoa ihmisen valinnasta Jumalan ja Pedon välillä.

Mitä merkitsee pedon merkin kuvauksen yhteydessä kerrottu ostamisen ja myymisen kieltäminen? Kukaan ei saisi ostaa eikä myydä jos hänellä ei ole merkkiä kädessä tai otsassa. Historian saatossa on vainottu, useinkin uskonnollisista syistä, eri ihmisryhmiä. Monesti vainon kohteena ovat olleet juutalaiset, mutta myös kristityt, jotka ovat uskoneet eri tavalla kuin katolista alkuperää olevat uskontunnustukset olisivat velvoittaneet. Tällaisten ihmisryhmien elämä on tehty hyvin hankalaksi. Tietyt kaupan lajit on saatettu kieltää heiltä kokonaan ja vain tietyn alan kauppatoimet ovat olleet heille avoinna. Tällaisten ihmisryhmien on myös ollut pakko asua jossakin heille varatussa kaupunginosassa tms. jotta heitä on pystytty paremmin kontrolloimaan.

Pedon luku on siis Raamatun mukaan ihmisen luku 666. Voidakseen ostaa tai myydä olisi ihmisten kirjoitettava joko oikeaan käteensä tai otsiinsa tämä luku 666 (tai pedon nimi). Tämä tarkoittaisi, että lähes kaikilla ihmisillä olisi kädessään luku 666. Pitäisikö se laittaa lastenkin käsiin, jotta hekin voisivat ostaa kaupasta vaikka suklaapatukan? Olisiko tällaisista merkinnöistä mitään hyötyä pedolle? Onko edes teknisesti mahdollista laittaa mikrosiru maailman kaikkien ihmisten käsiin sen lyhyen ajan aikana, joka petovallalla on käytettävänään, siis 42 kuukautta. Luulenpa, että tässä kohdin ihmiset erehtyvät; pedon merkki ei ole fyysinen merkki kädessä tai otsassa niin kuin ei ollut Jumalankaan merkki 5 Moos 6. luvussa, kun ihmiset erehtyivät uskomaan, että Jumala haluaa ihmisten ripustavan pikku koteloita otsiinsa.

Jumalan sinetin ’ottaminen’ (saaminen) tapahtuu hengellisessä uudistumisessa, jossa ihminen syntyy uudesti ylhäältä. Jumalan sinetin saamiseksi on ponnisteltava ja kilvoiteltava. Pedon merkin saaminen on sitä vastoin helppoakin helpompaa: Ihminen vain hylkää Jumalan kutsun ja päättää itsensä osalta, että maallisten ilojen tavoittelu riittää hänelle. Kummassakin tapauksessa ihmisen mieleen jää merkki tehdystä päätöksestä ja Jumala ja enkelit sekä peto tai itse saatana pystyvät lukemaan mitä ihmisen otsassa (aivoissa) lukee tai mitä ihmisen kädessä on (millaisia tekoja ihminen on tehnyt, Jumalan vai saatanan). 

Tulevaisuudessa, jos nykyinen kehitys jatkuu, aidot kristityt ovat marginaalinen ryhmä. Muut valtavirran kristityt ovat ekumenisoituneet katolisen paavin alaisuuteen. Apostolisesta uskosta kiinnipitävät uudestisyntyneet ovat piikki nimikristittyjen lihassa. Heitä ei tarvitse merkitä millään merkillä, vaan ympäröivä yhteiskunta kyllä tunnistaa heidät muusta väestöstä. Diskriminoiva merkki on ja on aiemminkin ollut ihmisten mielissä ja sydämissä oleva erilainen uskonnollinen vakaumus. 

 

Jumalan kuva ja pedon kuva

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut (2 Kor  5:17).   2  Kor 3:18 ”Mutta me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki.; Ja niinkuin meissä on ollut maallisen kuva, niin meissä on myös oleva taivaallisen kuva.”

Room 8:29 Sillä ne, jotka hän on edeltätuntenut, hän on myös edeltämäärännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi, että hän olisi esikoinen monien veljien joukossa;

1 Kor 15:49 Ja niinkuin meissä on ollut maallisen kuva, niin meissä on myös oleva taivaallisen kuva.

2 Kor 4:4 niissä uskottomissa, joiden mielet tämän maailman jumala [saatana] on niin sokaissut, ettei heille loista valkeus, joka lähtee Kristuksen kirkkauden evankeliumista, hänen [Kristuksen], joka on Jumalan kuva.

1 Joh 3:2 … Me tiedämme tulevamme hänen kaltaisikseen, kun hän ilmestyy, …

Jos ihminen ei ole Jumalan kuva niin hän on pedon kuva.

Patsas ei voi olla Raamatussa tarkoitettu pedon kuva koska niitä tarvittaisiin lukematon määrä, jotta kaikki ihmiset voisivat kumartaa niitä. Pikemminkin se on ihmisessä itsessään oleva mielikuva siitä, kenen kuva ihminen on. Jumalan lapset ja Jeesuksen seuraajat ovat ”Jumalan kuvia” ja ”uusia luomuksia”. Uskova ja Jumalan tahdon tekevä ihminen muuttuu luojansa kuvan ja kirkkauden kaltaiseksi.

Jos pedon kuva ymmärretään kuvaannollisesti, tarkoittaa se ihmistä, joka elää tämän maailman menon mukaan, kuten Paavali asian ilmaisi. Tällaiset ihmiset ovat parhaassakin tapauksessa vain nimikristittyjä eikä hengellinen totuus kiinnosta heitä. Heidän olisi syytä ostaa ”silmävoidetta” kuten kaikkien Laodikean seurakunnan jäsenten, jotka ovat välinpitämättömiä – ei kylmiä eikä kuumia. ”Silmävoiteen” hankkimisella ihminen saa hengellistä viisautta ja ymmärrystä, ja he tulevat näkemään totuuden. Muutoin nämä ihmiset ovat ”lihan vallassa,” eivätkä voi olla Jumalalle otollisia:

Room 8:4 ”että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen. 5 Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. 6 Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha;  7 sentähden että lihan mieli on vihollisuus Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu Jumalan lain alle, eikä se voikaan. 8 Jotka lihan vallassa ovat, ne eivät voi olla Jumalalle otolliset. 9 Mutta te ette ole lihan vallassa, vaan Hengen, jos kerran Jumalan Henki teissä asuu. Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa.”

2 Kor  3:5 ei niin, että meillä itsellämme olisi kykyä ajatella jotakin, ikäänkuin se tulisi meistä itsestämme, vaan se kyky, mikä meillä on, on Jumalasta,

Pedon kuvalle annetaan henki, niin että se puhuu ja ne tapetaan, jotka eivät kumarra sen kuvaa. Ilm 13:15 ”Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.” –  Olen tulkinnoissani kallistunut pedon kuvankin osalta kuvaannolliseen merkitykseen. Pedon kuvan kumartaminen ja pedon merkin ottaminen tarkoittaisi näin ollen hengellistä kuolemaa. Hengellinen kuolema voi käytännön elämässä tarkoittaa sitä, että ihminen alistuu valtaapitävien tahtoon, vaikka ei lainkaan hyväksy heidän poliittis-uskonnollista käskyään. Tähän tulkintaan olen päätynyt myös miettimällä mitä käytännössä voisi seurata pedon kuvan kumartamisen laiminlyönnistä. Kirjaimellisen tappamisen sijaan rangaistus voisi lievimmillään olla seurakunnasta erottaminen, josta seuraa seurakunnan jäsenten karttaminen. Kun ihminen erotetaan seurakunnasta ja kun kukaan ei edes puhu hänelle, on tällaisen ihmisen elämä kuin kuolleen.  Näin ihmiset pakotetaan pysymään lopunajan luopioseurakunnassa, kun ihmisten itse asiassa pitäisi lähteä siitä pois. Kun ottaa huomioon, että koko maailma on alistettu pedon kautta saatanalle (lohikäärmeelle), pedon omana pysyminen riittää saatanalle. Saatana ei ole kumarruksista kiinnostunut, vaan siitä, että saa riistetyksi ihmiset pois Jumalan yhteydestä, pois luvatusta iankaikkisen elämän palkinnosta saatanan kadotukseen. Saatana tekee kaikkensa, että ihmiset eivät ostaisi Jeesuksen silmävoidetta.

 

image_pdfimage_print