Milloin Jeesus tulee toisen kerran?

Jeesus sanoi Mat 10:23 mukaan: ”Ja kun teitä vainotaan yhdessä kaupungissa, paetkaa toiseen; sillä totisesti minä sanon teille: te ette ehdi loppuun käydä Israelin kaupunkeja, ennen kuin Ihmisen Poika tulee.”  – Tämä Matteuksen jae auttaa meitä ymmärtämään miksi apostolit ja heidän kanssaan monet seurakuntalaiset uskoivat vakaasti Jeesuksen parousian tapahtuvan lyhyen ajan sisällä Jeesuksen ylösnousemisesta. Sanoihan Jeesus, etteivät apostolit ennättäisi käydä kaikissa Israelin kaupungeissa ennen Hänen paluutaan. Apostolit tunsivat Israelin tarkkaan: se oli pieni maa, jossa oli vähän asukkaita ja hyvin rajoitettu määrä kaupunkeja. Hehän kävisivät kaikissa niissä tuossa tuokiossa!

Tutkijoiden piirissä on kolme kilpailevaa käsitystä Jeesuksen tulemisen ajankohdasta suhteessa Raamatussa ilmoitettuihin lopun ajan tapahtumiin. Ennen ahdistusta sanovat ne, jotka uskovat, että Jumala pelastaa vanhurskaat ennen kuin he joutuvat osallisiksi maailmaa koettelevista ahdingon ajan tapahtumista.  Ahdistuksen jälkeen sanovat toiset, jotka myös vetoavat Raamatun todistukseen. Sitten on vielä niitä, jotka uskovat Jeesuksen tulevan ja ensimmäisen ylösnousemuksen tapahtuvan ahdistuksen puolivälissä. Joutuvatko vanhurskaat kokemaan näitä ahdistuksen aikoja ja tapahtumia yhdessä koko maailman kanssa?

 

Dan. 8:8 Ja kauris tuli ylen suureksi; mutta kun se oli väkevimmillään, särkyi suuri sarvi, ja sen sijalle kasvoi neljä uhkeata sarvea, taivaan neljää tuulta kohti.  9 Ja yhdestä niistä puhkesi esiin sarvi, alussa vähäpätöinen. Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin.  10 Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä  11 Hän ylpeili sotajoukon ruhtinastakin vastaan, ja tältä otettiin pois jokapäiväinen uhri, ja hänen pyhäkkönsä paikka kukistettiin.  12 Myös sotajoukko jokapäiväisen uhrin lisäksi annettiin rikollisesti alttiiksi tuholle. Se sarvi heitti totuuden maahan, ja mitä se teki, siinä se menestyi.  13 Sitten minä kuulin yhden pyhän puhuvan, ja toinen pyhä sanoi sille, joka puhui: Kuinka pitkää aikaa tarkoittaa näky jokapäiväisestä uhrista ja kauhistavasta rikoksesta: pyhäkön ja sotajoukon alttiiksi antamisesta tallattavaksi?”  14 Ja hän sanoi minulle: Kahtatuhatta kolmeasataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa.  15 Kun minä, Daniel, olin nähnyt tämän näyn ja koetin sitä ymmärtää, niin katso, minun edessäni seisoi miehen muotoinen olento.  16 Ja minä kuulin ihmisen äänen Uulain keskeltä, ja se huusi ja sanoi: ”Gabriel, selitä tälle se näky!” 17 Silloin hän tuli aivan lähelle sitä paikkaa, jossa minä seisoin; ja hänen tullessansa minut valtasi pelko, ja minä lankesin kasvoilleni. Ja hän sanoi minulle: ”Tarkkaa, ihmislapsi, sillä näky tarkoittaa lopun aikaa.” 18 Ja kun hän puhui minulle, olin minä horroksissa, kasvot maata vasten; mutta hän tarttui minuun ja nosti minut seisomaan.  19 Sitten hän sanoi: ”Katso, minä ilmoitan sinulle, mitä on tapahtuva viimeisenä vihan aikana; sillä lopun aikaa tämä tarkoittaa.  20 Kaksisarvinen oinas, jonka sinä näit, on: Meedian ja Persian kuninkaat.  21 Ja kauris on Jaavanin [Kreikan] kuningas, ja suuri sarvi, joka sillä oli keskellä otsaa, on ensimmäinen kuningas. 22 Ja että se särkyi ja neljä nousi sen sijalle, se on: neljä valtakuntaa nousee siitä kansasta, ei kuitenkaan niin väkevää kuin hän.

Neljä valtakuntaa ja erityisesti neljäs valtakunta on niin Danielin kuin Ilmestyskirjan profetioissa keskeisellä sijalla. Jäljempänä pohdiskelen tarkemmin, mikä on tämä neljäs valtakunta.

8:23 Ja heidän valtansa lopulla, kun luopiot ovat täyttäneet syntiensä mitan, nousee kuningas, kasvoilta röyhkeä ja juonissa taitava.  24 Ja väkevä on hänen voimansa, vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan, ja ihmeellisen paljon hän saa aikaan hävitystä; ja hän menestyy siinä, mitä hän tekee, ja hän tuottaa turmion väkeville ja pyhien kansalle. 25 Ja hänen oveluutensa tähden onnistuu petos hänen kädessään. Hän hautoo suuria sydämessään, ja keskellä rauhaa hän tuottaa turmion monille. Ruhtinasten ruhtinastakin vastaan hän nousee, mutta ilman ihmiskättä hänet muserretaan.  26 Ja näky illoista ja aamuista, josta oli puhe, on tosi. Mutta sinä lukitse näky, sillä se tarkoittaa kaukaista aikaa.” 

Näyssä Daniel saa nähdä kuinka Aleksanteri Suuren valtakunta jakautuu hänen kuoltuaan. Aleksanteri Suuri kuoli vuonna 323 eKr. Näyn tapahtumien loppuunsaattamiseen menee pitkä aika, ihmisen mitassa mitattuna. 2300 iltaa ja aamua tarkoittaa 2300 vuotta. Silloin tulemme tähän viimeisen vihan aikaan, joka kestää kaikkiaan seitsemän vuotta (yhden vuosiviikon).

Enkeli Gabriel sanoi Danielille: minä ilmoitan sinulle, mitä on tapahtuva viimeisenä vihan aikana; sillä lopun aikaa tämä tarkoittaa (8:19).  Entä milloin tämä aika koittaa? Kahtatuhatta kolmeasataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa” (8:14).  ’Pyhäkön asettaminen jälleen oikeuteensa’ saattaa tarkoittaa sitä, että Jeesus Kristus (Jumalan temppeli) asetetaan hallitsemaan koko maailmaa. Katsotaan vielä mitä muuta Ilmestyskirjasta selviää. Viidennessä luvussa Johannes näkee näyssään kuinka Karitsa (Jeesus Kristus) saa avata seitsemällä sinetillä suljetun kirjakäärön tulevista lopunajan tapahtumista.

Ilm. 5:8 Ja kun se oli ottanut kirjan, niin ne neljä olentoa ja kaksikymmentä neljä vanhinta lankesivat Karitsan eteen, ja heillä oli kantele kullakin, ja heillä oli kultaiset maljat täynnä suitsutuksia, jotka ovat pyhien rukoukset,  9 Ja he veisasivat uutta virttä, sanoen: ”Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinä olet tullut teurastetuksi ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista  10 Ja tehnyt heidät meidän Jumalallemme kuningaskunnaksi ja papeiksi, ja he tulevat hallitsemaan maan päällä.  11 Ja minä näin, ja minä kuulin monien enkelien äänen valtaistuimen ja olentojen ja vanhinten ympäriltä, ja heidän lukunsa oli kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat,

Tässä on esinäky tulevaisuudesta; Karitsa on verellään ostanut ihmisiä kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista ja tehnyt heidät meidän Jumalallemme kuningaskunnaksi ja papeiksi, ja he tulevat hallitsemaan maan päällä.  Tämä hallitseva Jumalan valtakunnan pieni joukko koostuu siis kaikista kansoista, Jumalan Israelista, ei pelkästään luonnollisesta Israelista.

Kun Karitsa avaa 1. sinetin, tapahtuu maan päällä järisyttäviä tapahtumia. Näitä sotaisia tapahtumia kuvataan eri väristen hevosten avulla. Esimerkiksi toinen hevonen, tulipunainen, ja sen selässä istuvalle annettiin valta ottaa pois rauha maasta, että ihmiset surmaisivat toisiaan; ja hänelle annettiin suuri miekka (toinen sinetti, jae 6:4). Kun 6. sinetti on avattu ..tuli suuri maanjäristys, ja aurinko meni mustaksi niinkuin karvainen säkkipuku, ja kuu muuttui kokonaan kuin vereksi, (6:12) 6:13 ja taivaan tähdet putosivat maahan, niinkuin viikunapuu varistaa raakaleensa, kun suuri tuuli sitä pudistaa,

Tästä on puhuttu myös Mat. 24:29:ssä: Mutta kohta niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät.  30 Ja silloin Ihmisen Pojan merkki näkyy taivaalla, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat; ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella.  31 Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.

Samoin kuin edellä Matteuksessa, kuvataan Ilmestyskirjassa, miten Jumalan enkeli sinetöi valitut: Ilm. 7:2 Ja minä näin erään muun enkelin kohoavan auringonnoususta, ja hänellä oli elävän Jumalan sinetti, ja hän huusi suurella äänellä niille neljälle enkelille, joille oli annettu valta vahingoittaa maata ja merta, 3 ja sanoi: ”Älkää vahingoittako maata älkääkä merta, älkää myös puita, ennenkuin me olemme painaneet sinetin Jumalamme palvelijain otsaan.”  4 Ja minä kuulin sinetillä merkittyjen luvun, sata neljäkymmentä neljä tuhatta merkittyä kaikista Israelin lasten sukukunnista:

Tämän jälkeen Johannes näkee ns. suuren joukon: 7:9 Tämän jälkeen minä näin, ja katso, oli suuri joukko, jota ei kukaan voinut lukea, kaikista kansanheimoista ja sukukunnista ja kansoista ja kielistä, ja ne seisoivat valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä puettuina pitkiin valkeihin vaatteisiin, ja heillä oli palmut käsissään,

Tämä suuri joukko seisoo Kristuksen valtaistuimen edessä. Kristuksen valtaistuin tulee olemaan maan päällä, ei taivaassa, jossa on Jumalan valtaistuin.  Tämän vahvistaa myös Jooel 2:32: Ja jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu. Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa ovat pelastuneet.

7:10 ja he huusivat suurella äänellä sanoen: ”Pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsalta.”  – Matt. 24:31 kuvaama enkeleiden suorittama uskovien kerääminen neljältä ilmansuunnalta koskee siis niitä viime hetkessä uskoon tulleita pelastuneita, jotka kootaan Siionin vuorelle, Jerusalemiin.

Nyt on siis Johannes nähnyt sekä pienen 144.000 pelastuneen joukon että suuren joukon pelastuneita. Suuresta joukosta sanoo Ilm. 7:14, että ”Nämä ovat ne, jotka siitä suuresta ahdistuksesta tulevat, ja he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä.

Luetaan eteenpäin, 8. luku; kun Karitsa avaa seuraavan eli seitsemännen sinetin. Ilm. 8:2 Ja minä näin ne seitsemän enkeliä, jotka seisoivat Jumalan edessä, ja heille annettiin seitsemän pasunaa.

Pasuunan soitto ja siihen liittyvä kuvaus käyvät osittain yksiin sinetin avaamista kuvavaavien tapahtumien kanssa. Kun 5. pasuuna soi, 9:1 Ja viides enkeli puhalsi pasunaan; niin minä näin tähden, taivaasta maan päälle pudonneen, ja sille annettiin syvyyden kaivon avain;  2 ja se avasi syvyyden kaivon, ja kaivosta nousi savu, niinkuin savu suuresta pätsistä, ja kaivon savu pimitti auringon ja ilman.  3 Ja savusta lähti heinäsirkkoja maan päälle, ja niille annettiin valta, niinkuin maan skorpioneilla on valta; 4 ja niille sanottiin, etteivät ne saa vahingoittaa maan ruohoa eikä mitään vihantaa eikä yhtään puuta, vaan ainoastaan niitä ihmisiä, joilla ei ole Jumalan sinettiä otsassaan.

Ylösnousemusta ei ole vielä tapahtunut, vaan valitut ovat maan päällä. Se ilmenee jakeesta 9:4, jossa ihmisiä kiusaavat heinäsirkat eivät saa vahingoittaa niitä, joilla on Jumalan sinetti otsassaan, vaan ainoastaan niitä, joilla ei sitä ole. Jumalan sinetti suojelee valittuja maan päällä.

 

Kuudennen pasuunan soitto merkitsee, että kolmasosa ihmiskunnasta kuolee valtavan sotajoukon taistelussa (9: 15>). Tästäkään huolimatta ihmiset 9:21 .. eivät tehneet parannusta murhistaan eikä velhouksistaan eikä haureudestaan eikä varkauksistaan.

Kymmenennessä luvussa Johannes kuulee mahtavan enkelin puhuvan sekä seitsemän ukkosen puhuvan jylisevällä äänellä Johannesta kuitenkin käskettiin sinetöimään kuulemansa eikä hänen sallittu kirjoittaa siitä. Enkeli vannoi taivaan ja maan luojan nimeen: Ilm. 10:5 Ja enkeli, jonka minä näin seisovan meren päällä ja maan päällä, kohotti oikean kätensä taivasta kohti  6 ja vannoi hänen kauttansa, joka elää aina ja iankaikkisesti, hänen, joka on luonut taivaan ja mitä siinä on, ja maan ja mitä siinä on, ja meren ja mitä siinä on, ettei enää ole oleva aikaa,  7 vaan että niinä päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu hänen puhaltaessaan pasunaan, Jumalan salaisuus käy täytäntöön sen hyvän sanoman mukaan, jonka hän on ilmoittanut palvelijoillensa profeetoille.

Jumalan salaisuus käy täytäntöön: Jeesus Kristus palaa ylösnousseitten pyhien kanssa, ja Jumalan valtakunta perustetaan. Jeesus Kristus hallitsee tuhat vuotta pyhien kanssa koko maailmaa, ja saatana on sidottu eikä pääse kiusaamaan ihmiskuntaa.

 

image_pdfimage_print