Raamatun vaikeita kysymyksiä

Muita Raamatun vaikeita kysymyksiä

Kuka on ”Tämän maailman kuningas”

1 Joh 5:19 ”Me tiedämme, että olemme Jumalasta, ja koko maailma on pahan vallassa”.
Tämä Johanneksen sanoma on mitä suurimmassa määrin totta. Paha eli Saatana on Raamatun mukaan ”tämän maailman kuningas”.
Joh 12:31 Nyt käy tuomio tämän maailman ylitse; nyt tämän maailman ruhtinas pitää heitettämän ulos.
Joh 16:11 ja tuomion, koska tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
Joh 14:30 30 En minä enää puhu paljoa teidän kanssanne, sillä maailman ruhtinas tulee, ja minussa hänellä ei ole mitään.
Efes 2:2 …ennen vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan, sen hengen hallitsijan, mukaan, joka nyt tekee työtään tottelemattomuuden lapsissa,

Yleensä ihmiset uskovat, että Jumala hallitsee maailmaa. Ihmiset eivät vain ymmärrä miksi Jumala sallii monia asioita tai miksi Jumala ei puutu tapahtumiin kun jotakin pahaa on tapahtumassa. Erityisesti uskovia koetellaan; heidän on vaikea uskoa tapahtumia, joissa he mukana kärsimässä – vaikka kuinka uskovia ovatkin – Jumala ei estä pahan tapahtumista. Jumalahan on kaikkivaltias ja hän on myös oikeudenmukainen, vanhurskas; kuinka Jumala voisi sallia vääryyden voittavan? Eihän voi olla mahdollista, että Jumala sallisi häneen uskovan joutuvan epäoikeudenmukaisen kohtalon uhriksi!

Näin kuitenkin tapahtuu, mutta miksi? Ajatellaanpa Jobia; Saatana väitti, että Job uskoi Jumalaan, koska Jumala soi Jobille, vanhurskaalle palvelijalleen, kaikenlaista menestystä maailmassa. Saatana väitti Jumalalle, että jos Jobilta riistetään pois hänen maallisen menestyksensä tulokset, hän kiroaisi Jumalaa ja kääntyisi pois. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka Saatana kiusasi Jobia ja jopa aiheutti hänelle kaiken menetyksen. Jobille jopa kasvoi paiseita ja kaikki ystävät hylkäsivät hänet. Job uskoi Herraan kaiken vastoinkäymisen keskelläkin.

Miksi Jumala antaa Saatanan toimia vastoin Jumalan tahtoa? Raamattu ei kerro seuraavasta tarkemmin. Tämän minä vain kuvittele mielessäni: Saatana väitti, että Job oli harvinainen poikkeus. ”Anna minulle kaikki valta maan päällä niin näet, että olen oikeassa. Ihmiset valitsevat minut, kun annan heille rikkautta ja valtaa. Sinua tottelevat vain muutamat harvat, jotka yhteiskunta on muutenkin hylännyt.” Ehkä Jumala sanoi tähän tapaan: ”Hyvä on, saat kaiken vallan maan päällä tietyksi määräajaksi käännyttää ihmiskunta puolellesi. Minun omiani et kuitenkaan voi tuhota jos heillä on minun sinettini. Kun aika päättyy, sinun valtasi päättyy ja olet itse tuhon oma.”

Miten Saatana on onnistunut? Hyvin, todella hyvin! Suurin osa ihmiskunnasta palvelee vääriä jumalia. Kristittyjä on toki paljon, mutta he oat nimellisesti kristittyjä ja ovat luopuneet oikeasta uskosta eivätkä useimmat oikeastaan usko mihinkään jumalaan. Voisi sanoa, että ”Raha” on heidän jumalansa. Mat 13:22 ”Mikä taas orjantappuroihin kylvettiin, on se, joka kuulee sanan, mutta tämän maailman huoli ja rikkauden viettelys tukahuttavat sanan, ja hän jää hedelmättömäksi”.

 

Mikä on Saatanan suunnitelma lopun ajaksi?

Saatana hurmaa ihmiskunnan. Jo viimeisen sadan vuoden aikana ihmiskunta on ottanut huimia teknisen kehityksen askeleita: auto, lentokone, internet, lääketieteen kehitys… Uusia keksintöjä tulee jatkuvasti. Ajattele mitä kaikkia edistysaskeleita ihmiskunta on ottanut teknisessä mielessä viimeisen sadan vuoden aiakana. Ihmisen terveys paranee, elinikä pitenee. Ihminen maallistuu ja ihminen unohtaa Jumalan.

Kun katsomme tämän päivän maailmaa, emme voi olla huomaamatta jatkuvasti nopeutuvaa teknistä kehitystä – voisi sanoa että kaikilla yhteiskunnan aloilla. Tämä koskettaa niin länsimaita kuin osaa muusta maailmasta. Kiina on kehittymässä huimaavaa vauhtia. Loput maailman maat ovat jäämässä jälkeen; Afrikka, Etelä-Amerikka, Venäjä, Aasian maat… Mikä on yhteistä näille alikehittyneille maille? Ne eivät ole kristittyjä maita kuin pieneltä osin. Mutta sekin sopii Saatanalle hyvin. Pääasia, että ne eivät turvaudu Jumalaan. Yksi Saatanan ”arvonimista” on ilmavallan hallitsija. Vuosisadat se on ollut arvoitus ihmisille. Tänä päivänä, kun ihmiskunta on kehittänyt lentokoneita ja raketteja, käynyt kuussa ja suunnittelee matkoja Marsiin ja lähettää tieteellisiä tutkimuslaitteita avaruuteen, on helpompi ymmärtää mitä ilmavallan hallitsija voisi tarkoittaa. Ilmestyskirja kertoo Saatanan joukkojen tulevasta toiminnasta: 20:9 Ja he nousevat yli maan avaruuden ja piirittävät pyhien leirin ja sen rakastetun kaupungin. Mutta tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät.

Ihmisten arvot ovat muuttuneet. Saatana haluaa edistää tällaista kehitystä, joka saa ihmiset unohtamaan Jumalan tarkoituksen ihmiskunnan suhteen. Jo Edenissä kävi ilmi, että Eevaa kiehtoi ajatus ymmärtää kaikki, Jumalan tavoin. Nykyajan ihmiset haluavat tietää kaiken, osata kaiken ja hallita kaikkea. Tämän kaiken Saatana lupaa ihmisille. Vain yksi asia jää puuttumaan – iankaikkinen elämä. Eräässä apokryfikirjassa sanottiin Saatanasta tähän tapaan; hänellä on kuoleman aiheuttamiskeinot, mutta elämää hän ei osannut aikaansaada.

Apostasia on se mitä heille on tapahtunut. Tämä koskee valitettavasti myös valtaosaa maailman kirkoista.

Väestönkasvu alikehittyneissä maissa merkitsee myös sitä, että evankeliumin hyvät uutiset (“god spell”) eivät tavoita yhä kasvavaa joukkoa. Jeesus Kristus saarnasi hyviä uutisia tulevasta Jumalan valtakunnasta. Jumalan valtakunta tarkoittaa Jumalan hallintoa, government of God. Saatanan ote tiukkenee ja maailmassa on ”government of Satan”.

 

Jumala kysyy neuvoa (1 Kuningasten kirja):

Juudan kuningas Joosafat ja Israelin kuningas neuvottelivat sotaan lähdöstä Gileadin Raamotiin. Israelin kuningas kokosi neljäsataa profeettaansa ja nämä kaikki vakuuttivat sotaretken onnistuvan. Vielä kysyttiin profeetta Miikalta: ”Miika, onko meidän lähdettävä sotaan Gileadin Raamotiin vai oltava lähtemättä?” Hän vastasi hänelle: ”Lähde, niin saat voiton; Herra antaa sen kuninkaan käsiin.” 1 Kun 22:19 jatkaa kertomusta: ”Mutta hän sanoi: ”Kuule siis Herran sana: Minä näin Herran istuvan istuimellansa ja kaiken taivaan joukon seisovan hänen edessään, hänen oikealla ja vasemmalla puolellansa.
22:20 Ja Herra sanoi: ’Kuka viekoittelisi Ahabin lähtemään sotaan, että hän kaatuisi Gileadin Raamotissa?’ Mikä vastasi niin, mikä näin. 21 Silloin tuli henki ja asettui Herran eteen ja sanoi: ’Minä viekoittelen hänet.’ Herra kysyi häneltä: ’Miten?’
22 Hän vastasi: ’Minä menen valheen hengeksi kaikkien hänen profeettainsa suuhun.’ Silloin Herra sanoi: ’Saat viekoitella, siihen sinä pystyt; mene ja tee niin.’

Mikä tässä on huomionarvoista? Ensinnäkin, näyn mukaan Jumala istui valtaistuimella ja kaikki taivaan joukot olivat hänen edessään. Sitten Jumala esitti kysymyksen: Kuka viekoittelisi Ahabin lähtemään sotaan, että hän kaatuisi Gileadin Raamotissa? Miksi Jumalan on kysyttävä tällaista neuvoa enkeleiltään? Entä saiko Jumala hyviä neuvoja? Ei, ”yksi sanoi yhtä ja toinen sanoi toista” kuten UM-käännös asian ilmaisee.

Sitten tuli henki Jumalan eteen… Kuka on tämä henki, sitä ei Raamattu kerro, mutta veikkaukseni on, että kyseinen henki oli Saatana. Hän lupasi viekoitella Ahabin menemällä valheen hengeksi kaikkien hänen profeettojensa suihin. Tähän ehdotukseen Jumala vastasi: Saat viekoitella, mene ja tee niin, siihen sinä pystyt.

Koko näytelmä on omituinen. Miten on mahdollista, että Jumala kokoaisi miljoonat ja miljoonat enkelinsä kysyäkseen heiltä neuvoa miten vietellä joku maan pikku kuningas sotaan. Viettelytehtävä annetaan Saatanalle, tälle, joka vietteli Adamin ja Eevan syntiin. Luulisi, että Saatana olisi viimeinen, jolle Jumala osoittaisi luottamustaan. Saatanan ratkaisu on hänelle luonteenomainen; Saatana menee valheen hengiksi Ahabin profeettojen suihin. Eikö Jumala itse osaisi ratkaista miten kaksi maan kuningasta saadaan sotimaan keskenään? Eikö Jumalalla ollut muuta ratkaisua mielessään kuin sota?

 

”Aurinko seisoi alallansa ja kuu pysyi paikallansa” (Joosua 10:12-13)

Israelilaisilla oli kostettavaa viholliselleen amorilaisille. Taistelu kesti ja kesti eikä vihollisista oltu saatu selvää voittoa. Joosua kertoo miten asia eteni: Joos 10:12 Silloin puhui Joosua Herralle, sinä päivänä, jona Herra antoi amorilaiset israelilaisten valtaan, ja sanoi Israelin silmien edessä: ”Aurinko, seiso alallasi Gibeonissa, ja kuu Aijalonin laaksossa.”
10:13 Niin aurinko seisoi alallansa, ja kuu pysyi paikallansa, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen. Niinhän on kirjoitettuna ”Oikeamielisen kirjassa.” Niin aurinko pysyi paikallansa keskitaivaalla päiväkauden, kiirehtimättä laskemaan.

Pysähtyikö aurinko paikalleen? Nykyihminen voisi sanoa, että eihän aurinko edes kierrä maata! Entä, lakkasiko maa pyörimästä? En nyt käy pohtimaan kummasta oli kysymys. Sen sijaan kysyn: jos Jumala halusi Israelin voittavan amorilaiset, miksi Jumala ei yksinkertaisesti menetellyt niin kuin tapahtui 2 Kun 19:35 kertoman mukaan: ”Ja sinä yönä Herran enkeli lähti ja löi Assurin leirissä sata kahdeksankymmentä viisi tuhatta miestä, ja kun noustiin aamulla varhain, niin katso, ne olivat kaikki kuolleina ruumiina”. – Yksi ainoa enkeli surmasi 185.000 vihollissotilasta yön aikana.

Jumala käyttää erilaisia keinoja tavoitteensa saavuttamiseksi. Hän voi avustaa valitun kansansa pääsemistä taistelussa voittoon tai sitten hän voi itse puuttua tapahtumien kulkuun enkeliensä avulla. Jälleen on syytä palauttaa mieliin Raamatunlause: ”Vaan niin paljon korkeampi kuin taivas on maata, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne.” (Jes 55:9)

 

Miksi Jumalan sana on kirjoitettu niin vaikeaselkoisesti?

Vaikka meillä tänä päivänä on monia eri käännösversioita, selitysteoksia ja sanakirjoja, ei ihmisten ymmärrys ole paljoa lisääntynyt. Kysyn siis: Miksi Jumala antoi niin monitulkintaisen Raamatun? Miksi Jeesuskaan ei edes halunnut kuulijoidensa ymmärtävän?

Jos Jumala olisi halunnut ihmisten ymmärtävän, Hän olisi voinut kirjoituttaa Raamatun niin, että mitään tulkintaongelmia ei olisi ilmennyt. Jos Jeesus olisi halunnut suurten kuulijajoukkojen ymmärtävän ja uskovan, eikö Hän olisi voinut edes selittää mitä Hänen vertauksensa tarkoittivat?

Miksi Raamatussa on niin paljon kielikuvia, symboleja, kuvaannollista kerrontaa? On paljon ihmisiä, niin maallikoita kuin kirkonmiehiäkin, jotka ovat sitä mieltä, että kaikki mitä Raamatussa sanotaan, on käsitettävä kirjaimellisesti. Erityisesti tätä mieltä ollaan tämän luvun aihepiiristä. Viimeisen tuomion rangaistukset tulisine järvineen pitää ottaa kirjaimellisesti. Ihmiset (jotka itse ovat synnittömiä ja vanhurskaita) suorastaan haluavat, että Jumalan rangaistus pannaan ehdottomasti täytäntöön. – Raamatun ymmärtäminen helpottuu, kun lukija oppii tajuamaan milloin on kyse kuvaannollisesta ilmauksesta ja mikä on kielikuvan takana ja tarkoituksena. Jokaisen vertauksen tarkoituksena on opettaa henkinen totuus. Sanoihan Jeesus, että minun sanani on henki ja elämä! (Joh 6:63)

 

Miksi Jumala ei ole antanut kaikille yhtä paljon uskoa?

Jos näin olisi, he kilvoittelisivat ’samalta viivalta’. Miksi Jumala on antanut ihmisille eri määrän uskoa`Room. 12:3 Sillä sen armon kautta, mikä minulle on annettu, minä sanon teille jokaiselle, ettei tule ajatella itsestänsä enempää, kuin ajatella sopii, vaan ajatella kohtuullisesti, sen uskonmäärän mukaan, minkä Jumala on kullekin suonut.

1.Kor. 12:11 Mutta kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, jakaen kullekin erikseen, niinkuin tahtoo.

Mat. 25:15 yhdelle hän antoi viisi leiviskää, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykynsä mukaan, ja lähti muille maille. (Jeesuksen vertauksesta herrasta, joka lähtiessään matkoille, antoi palvelijoilleen omaisuutensa)

Room. 9:21 Vai eikö savenvalajalla ole valta tehdä samasta savensa seoksesta toinen astia jaloa, toinen halpaa käyttöä varten?

2.Tim. 2:20 Mutta suuressa talossa ei ole ainoastaan kulta- ja hopea-astioita, vaan myös puu- ja saviastioita, ja toiset ovat jaloa, toiset halpaa käyttöä varten.

Jumala jakaa lahjojaan niinkuin tahtoo, kullekin kykyjensä mukaan. Jumala myös on päättänyt kenet hän kutsuu ja kenet valitsee ja kenet hän vetää puoleensa ja Kristuksen tykö. Paavalilla ei ollut mahdollisuutta kieltäytyä Kristuksen kutsusta. Kolme päivää hän oli sokeana, syömättä ja juomatta. Sitten Herran vihollisesta tuli hänen vakaa kannattajansa. Jumala tekee tahtonsa mukaisesti. Se ihminen, joka katsoo, ettei hän ole saanut yhtä paljon kuin joku toinen, voi lohduttautua, että Jumala muistaa häntä viimeisellä tuomiolla.

 

Mitä tapahtuu ihmisille, jotka saavat vähän uskoa?

Miten Jeesus tuomitsee heitä viimeisellä tuomiolla? Jeesus kertoi asiasta vetrtauksessaan.

Mat 25:14 Sillä tapahtuu, niinkuin tapahtui, kun mies matkusti muille maille: hän kutsui palvelijansa ja uskoi heille omaisuutensa;
15 yhdelle hän antoi viisi leiviskää, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykynsä mukaan, ja lähti muille maille.
16 Se, joka oli saanut viisi leiviskää, meni kohta ja asioitsi niillä ja voitti toiset viisi leiviskää.
17 Samoin kaksi leiviskää saanut voitti toiset kaksi.
18 Mutta yhden leiviskän saanut meni pois ja kaivoi kuopan maahan ja kätki siihen herransa rahan.

Vertauksen mies (Jeesus) antoi palvelijoilleen rahaa sijoitettavaksi ”kullekin hänen kykynsä mukaan”. Mies odotti tuloksia kertyvän matkansa aikana; siltä, joka oli saanut ison summan, odotettiin parempia tuloksia kuin siltä vähäiseltä palvelijalta, joka oli saanut vain pikkusumman. – Näin on myös uskon laita; suurin osa ihmiskunnasta on saanut uskoa vain vähän. Heiltä Jeesus odottaa vain perusasioita, ainakin saamansa säilyttämistä turvassa. Niiltä, jotka ovat saaneet paljon uskoa – he ovat useinkin opettajia, pappeja, piispoja jopa paaveja – heiltä odotetaan paljon. Kun he ovat seurakunnassa ja koko kirkossakin merkittävässä valta-asemassa, heitä Jeesus tarkastselee tuomiolla ankarammin kuin vähäisen uskon saanutta ihmistä. Jos he ovat toimineet hyvin ja saattaneet monia vanhurskauteen, he tulevat uudessa maailmassa loistamaan kirkkaina kuin tähdet. Päinvastaisessa tapauksessa: jos he ovat luopuneet Kristuksen uskosta, vainonneet toisin uskovia, polttaneet heitä roviolla tai jos he ovat syyllistyneet pedofiliaan ja raiskanneet heidän hallussaan olevia pieniä ja viattomia, heidän tuomionsa on kovempi.

Dan: 12:3 ”Ja taidolliset loistavat, niinkuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niinkuin tähdet, aina ja iankaikkisesti”.

Mat 18:5 Ja joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut. 6 Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

Jaak 3:1 ”Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion”.

Kun Jumala on antanut ihmisille eri määrän uskoa, vähän uskoa saaneelle riittää, ”että uskoo”. Jos uskoa on vähän, on vaikeampaa ottaa selvää Jumalan tahdosta ja toteuttaa sitä. Mitä Jumala on ajatellut tässä kohdin? Ehkäpä hän on suunnitellut pelastavansa lopussa myös ne ihmiset, jotka ovat saaneet uskoa vain vähän tai ei lainkaan. Jos näin ei olisi ja vain vahvan uskon ihmiset löytäisivät pelastuksen, Jumala ei olisi oikeamielinen.

 

Miksi Jumala ei itse noudattaisi omaa käskyään?

Jumala käskee meitä rakastamaan vihollisiamme: Mat. 5:44 ”Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat”. – Jos syntiset ihmiset viimeisellä tuomiolla ovat Jumalan vihollisia, eikö Jumalan pitäisi noudattaa heitä kohtaan omaa käskyään ja rakastaa heitä? Jumala opasti meitä antamaan anteeksi meitä vastaan rikkoneille, tarvittaessa vaikka ”seitsemänkymmentä kertaa seitsemän”. Miksi Jumala itse ei olisi armollinen ja anteeksiantavainen luoduilleen, vaan lähettäisi heidät ikuisiksi ajoiksi kärsimään tulisessa järvessä?

Miksi? Jumala sanoo Raamatussa, että Hän tahtoo kaikkien pelastuvan. Kuitenkin Hän aikoo tuhota suurimman osan ihmiskuntaa. Syntisille on tiedossa tulinen järvi, jonne heidän heitetään ikuiseen tuleen kärventymään.

Room 8:20-21 ”Sillä luomakunta on alistettu katoavaisuuden alle – ei omasta tahdostaan, vaan alistajan – kuitenkin toivon varaan, koska itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen”.

Jumala tässä ilmoittaa, että [koko] luomakunta on vastoin omaa tahtoaan alistettu katoavaisuuden alle, mutta tulee vapautetuksi turmeluksen eli synnin orjuudesta (KJV bondage of corruption) Jumalan lasten kirkkauden vapauteen. Mutta, eikö suurimman osan luomakuntaa kuulukaan saada kadotustuomiota syntiensä vuoksi ja joutua kitumaan rangaistukseksi tulisessa järvessä ikuisesti? Roomalaiskirje lupaa luomakunnalle toivoa, mutta monissa paikoin Raamattua toivon sijaan luvataan kadotusta, itkua ja hammasten kiristystä, ikuista eroa Jumalan kirkkaudesta jne.

Jumala siis loi ihmiset ja Hän alisti heidät ’katoavaisuuden’ alle. Vanhemmat englanninkieliset käännökset kuten KJV käyttävät sanaa vanity, jota voisi luonnehtia paitsi turhamaisuudella, myös oman edun tavoittelulla, elämisellä tämän maailman menon mukaan. Jumala myös varmisti, että ihmisten joukossa on vanhurskaita, jotka ovat Hänen valittujaan.

Tästä tulenkin tärkeään päätelmään; Jumala teki omassa viisaudessaan tärkeän kahtiajaon luomakuntansa suhteen. Olemme myös lukeneet kuinka Jumala antoi uskoa kullekin oman harkintansa mukaisen määrän. Pelastusta ajatellen ihmiset lähtevät eri viivalta kilvoittelemaan ikuisen elämän palkinnosta. Pakostakin tulen siihen loppupäätelmään, että Jumala korjaa tilanteen viimeisen tuomion yhteydessä ja tarjoaa pelastuksen saamisen helpoksi. Raamatusta tiedämme jo, että pelastumiseen riittää kun huutaa yhden sanan: Jeesus! Jos haluat olla monisananinen, voit sanoa; Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua! Mutta tuo yksikin sana riittää. Jeesus tietää mitä tarkoitat sen lausumalla. Hän muistaa sen viimeisellä tuomiolla.

Apt. 17:31 Sillä hän on säätänyt päivän, jona hän on tuomitseva maanpiirin vanhurskaudessa sen miehen [Kristuksen] kautta, jonka hän siihen on määrännyt; ja hän on antanut kaikille siitä vakuuden, herättämällä hänet kuolleista.”

Jumala on määrännyt ihmisen (miehen) ylimmäksi tuomariksi. Kristus tuomitsee koko ihmiskunnan oikeamielisesti. Raamatussa todetaan tuomion perustuvan kunkin ihmisen tekoihin. Ilmestyskirja ja monet muut vakuuttavat: … ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan. On erilaisia tekoja ja niin ollen erilaisia tuomioita. Se on varmaa, että tuomiot ovat oikeamielisiä. Moni syntinen puhdistuu teoistaan ja saa elämän. En kuitenkaan usko universalismiin, jonka mukaan kaikki ihmiset lopulta pelastuvat. Tämän artikkelisarjan viimeisessä luvussa ’Viimeinen tuomio’ käsittelen 1. Korinttolaiskirjeessä esiin tuotua Jumalan puhdistavaa tulta, joka polttaa pois ihmisen synnit. Ihmiset voivat näin pelastua, monetkin syntiset, mutta edellytyksenä näyttäisi olevan, että ko. ihminen on ‘rakentanut talonsa’ Kristuksen varaan. Tämä tuli ei ole kiirastuli, johon katoliset uskovat. Kiirastuli polttaa ihmisiä kuoleman jälkeen ennen kuin ihminen pääsee taivaaseen. Puhdistava tuli polttaa ihmistä ylösnousemuksen jälkeen, jotta ihminen puhdistuisi ja palastuisi. Tähän liittyy ainakin yksi merkittävä ongelmakohta. Jos oikein pahat ihmiset joutuvat kärsimään tietyn ajan tulisessa järvessä, mitä heille tapahtuu kun rangaistus on kärsitty? Pääsevätkö he muiden mukana taivaalliseen paratiisiin? Vai onko heidän kohtalonsa annihilaatio, lopullinen hävitys olemassaolosta? Vai onko niin, että ei ole tulista järveä, mutta ne, joihin ei Jumalan puhdistava tuli kohdistu, hävitetään heti ja pois lopullisesti? Vaikea kysymys, johon en osaa vastata muutoin kuin kysymällä lisää.

 

Ihmiskunnan tulevaisuus

Ylösnousemusruumis ja ihmisen tulevaisuus: Raamattu kertoo Kristuksen ylösnousemusruumiista, että siinä Jeesus saattoi liikkua vapaasti, jopa seinien ja ovien läpi sekä siirtyä paikasta toiseen tuossa tuokiossa. Jeesus saattoi myös ottaa lihallisen ihmisruumiin, jotta Tuomas voisi todeta ristiinalitsemisen jäljet hänen käsissään. Onko ihmisten ylösnousemusruumis samanlainen? Olen aika varma, että ainakin ensimmäisen ylösnousemuksen osallisilla on samanlainen ylösnousemusruumis kuin Jeesuksella. He nousevat ylös pilviin Jeesusta vastaan. Sehän ei ole mahdollista liharuumiilla.

Seuraavassa mitä tärkein lupaus, joka koskee uskovien ihmisten tulevaisuutta.

Raamatussa todetaan: 1 Joh 3:2 Rakkaani, nyt me olemme Jumalan lapsia, eikä ole vielä käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Me tiedämme tulevamme hänen [Jeesuksen] kaltaisikseen (phaneroō eimi homoios autos), kun hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena, kuin hän on. – Kun ajattelemme miten ihmeellinen ja täydellinen ihminen Jeesus Kristus oli eläessään maan päällä, voiko ihmisellä olla korkeampaa haavetta kuin tulla hänen kaltaisekseen?

Ensimmäisen ylösnousemuksen osalliset saavat paljon muitakin kykyjä ja mahtavia voimia uskon perusteella. Näistä kerron artikkelissa Ihminen- jumalolento.

Jumala koettelee ja kurittaa omiaan jo näiden eläessä eikä heidän tarvitse enää osallistua viimeiseen tuomioon. 1.Kor. 11:31 Mutta jos me [valitut, kutsutut] tutkisimme itseämme, ei meitä tuomittaisi; 11:32 mutta kun meitä tuomitaan, niin se on meille Herran kuritusta, ettei meitä maailman kanssa kadotukseen tuomittaisi. – Tuomitsemista tarkoittava sana on kreikaksi κρίνω krinō. Kun Jumalan seurakunta on tuomittavana, siihen sisältyy Herran kuritusta. Kurituksen sisältö taas on ojennusta ja moitteita väärästä käytöksestä. Kuritus on kreikaksi παιδεύωv paideuo, joka Strong’sin mukaan sisältää seuraavia luonnehdintoja: educate, discipline (by punishment): chasten, instruct, learn (to cause one to learn), teach. Edelleen, Jumala ojentaa tuottamalla kärsimystä, tuskaa tai suuriakin menetyksiä. Seurakuntaa ei sisällytetä samaan joukkoon muun mailman kanssa. Lue tarkemmin artikkelissa: https://salatturaamattu.fi/mita-on-jumalan-kuritus/

Jumala työskentelee jatkuvasti, ihmisille iloa ja rauhaa mutta varmasti myös työtä. Kun Jumala on työskennellyt pitkän aikaa, myös Jumalalla on rajoituksensa: kaikkea ei voi saada siinä silmänräpayksessa valmiiksi. Joh: 5:17 Mutta Jeesus vastasi heille: ”Minun Isäni tekee yhäti työtä, ja minä myös teen työtä”.

Joh 14:12 Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö.

Mitä ihmiset tekevät Jumalan Uudessa Maailmassa? Uskallan väittää, että he eivät vain istu pilven reunalla, vaan he tekevät työtä. Sen todistaa 1 Kor 3:9 ”Sillä me olemme Jumalan työtovereita”.

image_pdfimage_print